Wereldwijd inzamelingsacties voor bestrijding Ebola

In de hele wereld lopen acties om geld in te zamelen voor de strijd tegen Ebola en om de getroffen gemeenschappen te ondersteunen. Van nationale campagnes door samenwerkende hulporganisaties, tot lokale en individuele acties; van filmmakers uit Sierra Leone tot wereldsterren als David Beckham en Naomi Campbell. Een snelle inventarisatie levert meer dan vijftig initiatieven op.

In Duitsland, België, Zwitserland, Zweden, Groot-Brittannië en Canada hebben samenwerkende hulporganisaties zelf nationale inzamelingscampagnes opgezet, of opgeroepen om geld te doneren voor de ebola-projecten van hun leden. Unicef zet haar boegbeeld David Beckham in voor een campagne tegen Ebola. De Wereldbank heeft honderd miljoen dollar beschikbaar gesteld om gezondheidswerkers naar de regio te sturen, de World Cocao Foundation heeft zeshonderdduizend dollar gestort. In verschillende landen zijn Rotary Clubs op initiatief van de Rotary Club of Monrovia campagnes gestart om geld in te zamelen. In verschillende landen hebben universiteiten en bedrijven, van kleine tot grote zoals IBM, initiatieven gestart om geld of middelen in te zamelen voor de strijd tegen Ebola.

Acties in West-Afrika
Niet alle acties zijn gericht op het inzamelen van geld. In de getroffen landen zelf zetten muzikanten en filmmakers zich bijvoorbeeld in om de bewustwording te vergroten. In Liberia heeft de Musicians Union for Liberia muzikanten bijeengebracht om nummers in verschillende lokale talen over Ebola op te nemen genomen. Muziek en radio spelen een belangrijke rol in het verspreiden van informatie. Ook bezoeken zij gemeenschappen om voorlichting te geven over Ebola. In Sierra Leone maakten filmmakers van WeOwnTV en de Sierra Leone Film Council een serie korte video- en radiospots met informatie over Ebola. In Senegal hebben vooraanstaande artiesten onder leiding van Pape Diouf een Stop Ebola-concert en –mars georganiseerd.

Individuele acties
Ook bekende personen zetten zich in voor de strijd tegen Ebola. Zo organiseert supermodel Naomi Campbell modeshows om geld in te zamelen, de Talking Heads organiseerden een fundraisingconcert, Facebook eigenaar Mark Zuckerberg maakte eind oktober bekend 25 miljoen dollar beschikbaar te stellen. Een week later kwam medeoprichter van Microsoft Paul Allen met de mededeling 100 miljoen dollar te schenken, voor training, artsen en medische hulpmiddelen en om evacuatie van medisch personeel mogelijk te maken. De Gates Foundation van Bill en Melissa Gates geeft 50 miljoen dollar voor de bestrijding van Ebola.

 

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u bellen met Barbara Bosma, woordvoerder van Giro555:

M: 06 108 121 00

M: [email protected]

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie