Zorgen over beschikbaarheid beschermende pakken ebola

12 november 2014

PERSBERICHT

Hulporganisaties maken zich zorgen over de beschikbaarheid van beschermende pakken in ebola-gebied. Om de aanbevolen richtlijnen te kunnen volgen heeft UNICEF alleen al één miljoen beschermings-pakken per maand nodig vanaf begin december. “Een gebruikt pak kan echt levensgevaarlijk zijn, daarom worden ze ook maar één keer gebruikt en daarna vernietigd. Veel gezondheidswerkers hebben zes tot negen pakken per dag nodig” zegt Marieke Roelfsema Senior Programmamedewerker Noodhulp UNICEF, aangesloten bij Giro555.

De pakken zijn de afgelopen jaren met hulp van verschillende partijen – WHO, Artsen zonder Grenzen, Centre of Disease Control (CDC)- ontwikkeld en worden onder strenge controle gemaakt in Europa, Amerika en China. Ze maken een cruciaal onderdeel uit van de totale beschermings-sets die gezondheidswerkers in de getroffen landen nodig hebben. De vraag naar de beschermende pakken neemt alleen maar toe om zo de recent door VN geadviseerde 70% van de ebola besmettingen te behandelen en 70% van de begrafenissen veilig te laten gebeuren en daarmee de epidemie om te buigen. De streefdatum voor deze targets is 1 december aanstaande.

“Die pakken maken een cruciaal onderdeel uit het terugdringen van de epidemie en van de bescherming van de gezondheidswerkers in de getroffen landen. Onze zorg is momenteel dat de vraag naar pakken per dag toe neemt en de markt enorm onder druk staat. Er is onduidelijkheid of er voldoende pakken geproduceerd kunnen worden de komende maanden,” volgens Paul Borsboom, noodhulpdeskundige van Cordaid, namens Giro555.

Nederlandse inkoop organisatie International Procurement Agency (IPA), merkt een flinke toename van aanvragen voor ebola pakken. “We kennen de weg naar leveranciers en proberen geen ‘nee’ te verkopen aan onze klanten. Vooralsnog lukt het ons om aan materiaal te komen, maar daar moeten we nu veel meer moeite voor doen en leveringen zijn erg gedoseerd” aldus Arie van Roon, Logistiek Manager bij IPA.

Paul Borsboom: “Ik zit met smart op antwoord te wachten van de leverancier. Ik heb de pakken gisteren nodig, vandaag is al te laat.”
Hoogwaardige kwaliteit van de pakken, opschalen van productie en een zo snel mogelijk transport naar de getroffen regio’s blijft van groot belang. Naast Unicef leveren en gebruiken ook de andere organisaties achter Giro555 – Cordaid Mensen in Nood, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Childeren, Stichting Vluchteling en World Vision – ebola-beschermingspakken in de getroffen landen in West Afrika.

Noot voor redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Barbara Bosma via : 31 6 10 81 21 00 of [email protected]

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie