Help slachtoffers Filipijnen

Persoonlijke verhalen

ICCO en Kerk in Actie werken via het ACT netwerk en via lokale partners aan wederopbouw op de Filipijnen. Naast herstel van akkers, huizen en de bouw van boten is er ook aandacht voor mensenrechten, onder meer via partnerorganisatie Ideals.

Nimfa, Felma en Kassimero vertellen in hun persoonlijke verhalen wat ICCO en haar partners voor hun betekenen.

http://www.icco.nl/nl/assets/Image/nimfa.jpeg

Nimfa

Nimfa is een van de wijkopzichters van Baranguay, Tacloban. ‘Haar’ wijk heeft 1538 inwoners. 160 mensen kwamen om door de tyfoon. Velen van hen waren mannen die achter bleven om hun bezittingen te bewaken. Veel van de overlevenden zijn hun trouw- of geboorteakte kwijt geraakt door de ramp. Soms ook hebben mensen een overlijdensakte nodig van een familielid, zodat ze aanspraak kunnen doen op verzekeringsgeld of een nabestaandenuitkering. ‘Zonder de hulp van Ideals zouden veel mensen deze papieren niet krijgen, want ze hebben geen geld voor een advocaat’, aldus Nimfa.

http://www.icco.nl/nl/assets/Image/felma.JPG

Felma

Felma vluchtte naar een evacuatie centrum, toen de tyfoon zich aankondigde. Het water kwam zo snel en zo ver het land in, dat het lang duurde voordat ze de shelter kon verlaten.Felma verdient haar geld met het verbouwen van groenten. Ze maakt deel uit van een coöperatie. Via Ideals probeert Felma nu de papieren te krijgen, waarmee ze kan bewijzen dat ze recht heeft op een stuk grond. Hier is haast bij, want het land wordt opnieuw onder de leden van de coöperatie verdeeld. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren, zodat mensen hun eigen voedsel weer kunnen verbouwen.

Kassimerohttp://www.icco.nl/nl/assets/Image/kassimero.JPG

Door Hayan raakte Kassimero vier familieleden kwijt. Hij bleef als enige in leven. Naast dit grote persoonlijke verdriet, heeft Kassimero financiële problemen. Door oplichterij raakte hij vorig jaar namelijk zijn pensioen kwijt. Hij probeert nu met steun van Ideals de overlijdensaktes van zijn familieleden te krijgen. En Kassimero is zelf voorzitter geworden van een vereniging voor achterblijvers. Ideals helpt deze vereniging bij hun registratie.


Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.