Samen in actie
voor noodhulp

Plan International biedt medische hulpmiddelen en voorlichting over vaccinaties in Nepal

Met de opbrengst van de Giro555-actie ‘Samen tegen corona’ biedt Plan International hulp in drie districten in Nepal. Het land is hard getroffen door corona. Dagelijks overlijden honderden mensen in het ziekenhuis, op de stoep ervoor of thuis doordat de zorg overbelast is. De ziekenhuizen kunnen het aantal zieke mensen niet aan; de ziekenhuisbedden zijn vol en is er een groot tekort aan medische hulpmiddelen.

Tekort aan medische hulpmiddelen
Plan International biedt hulp in drie districten in Nepal: Sunsari, Sindhuli en Bardiya. Omdat veel gezondheidsinstellingen in landelijke en afgelegen gebieden nog geen geschikte medische apparatuur of hulpmiddelen hebben, krijgen 16 gezondheidsinstellingen medische artikelen om corona te voorkomen en te bestrijden. Dit zijn onder meer ziekenhuisbedden, chirurgische mondmaskers, gezichtsschermen, beschermende kleding, handschoenen en desinfectiemiddelen.

Voorlichting en bewustwording over vaccinaties
Plan International draagt bij aan bewustwording door mensen te informeren over het belang van vaccinatie en door eventuele mythes die bestaan over vaccinaties te ontkrachten. “We moeten gemeenschappen goed informeren over het belang van vaccinaties omdat er veel misvattingen en desinformatie bestaan over COVID-19-vaccins. Mensen lezen bijvoorbeeld dingen op social media en maken zich zorgen. Omdat vrouwelijke gezondheidsvrijwilligers een goed vertrouwen hebben onder de mensen in plattelandsgebieden, schakelen we hen in om het bewustzijn te vergroten. Op dezelfde manier mobiliseren we jonge mensen om realistische berichten over vaccinaties te verspreiden onder hun ouders en de gemeenschap”, licht programmaspecialist bij Plan International Nepal Mihir Kumar Jha toe. 

Meisje krijgt uitleg over corona van een vrijwilliger van Plan International

Om deze boodschap over te brengen wordt onder andere de hulp ingeschakeld van 1.400 vrouwelijke gemeenschapsvrijwilligers en 200 jongeren die zich als vrijwilliger inzetten. Dit gebeurt op verschillende manieren: de vrijwilligers gaan langs huizen, ze delen folders uit tijdens grote bijeenkomsten en media wordt ingezet (radio, tv, social media, nieuwssites). Ook deze vrijwilligers ontvangen mondkapjes, gezichtsschermen en desinfecterende handgel. 

Distributie van mondkapjes bij een busstation

Samenwerking met lokale partners
Plan International werkt intensief samen met lokale overheden en partners zoals Human and National Development Society (HANDS), Community for Social Development Center (CSDC) en Tharu Women Upliftment Center (TWUC) om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te helpen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.