Portretten van ebola-slachtoffers door Kees Broere
Journalist Kees Broere en cameraman Marco Prins portretteerden in november 2014 slachtoffers van de ebola-ramp. Met deze aangrijpende verhalen over de impact van ebola wonnen Broere en de Tegel voor beste verslaggeving 2014.
Ze spraken hulpverleners, grafdelvers en nabestaanden. Ook ontmoetten zij patiënten die genezen zijn. “Die hebben een geplastificeerd certificaat bij zich, waarmee ze kunnen aantonen dat ze geen gevaar meer zijn voor besmetting.” Hieronder drie van de portretten die zij maakten:
Aladja Oumo Jalloh (16)
Een van hen is Aladja Oumo Jalloh, 16 jaar oud. Ze raakte besmet met ebola, maar twee weken geleden werd ze ontslagen uit het ziekenhuis: Naar huis kon ze niet, want haar ouders zijn dood. Zij overleefden de ziekte niet. Aladja woont nu in een weeshuis en wacht tot ze weer naar school kan: ‘Als de ebola-epidemie voorbij is wil ik weer terug naar school en verpleegster worden zodat ik straks anderen kan helpen.’
Adebayo Johnson
Dit is het portret van de 40-jarige Adebayo Johnson, hij zit al lange tijd in quarantaine in Freetown. Een dunne draad om zijn huis markeert de quarantaine van zijn familie. “Ons leven is moeilijk achter deze draad, we gaan niet naar de plekken waar we normaal naartoe gaan.”
Abdullay Turray
Abdullay (35) overleefde ebola, maar raakte zijn baan kwijt. Hij heeft geen geld om zijn gezin te onderhouden.
De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie