Stop de ebola-ramp

Post-ebola Marshallplan

Het aantal ebola-slachtoffers in West-Afrika daalt drastisch. Hoe helpen we de getroffen landen bij hun herstel als ze dit jaar ebola-vrij worden verklaard? Oxfam Novib roept op tot een post-Ebola Marshallplan: ‘’De wereld mag niet dralen bij hulp aan het economisch herstel van West Afrika zoals bij de aanpak van de ebola-uitbraak”.

Mali is deze maand ebola-vrij verklaard. Het aantal nieuwe besmettingen in Sierra Leone daalde met 75%. Toch is de weg naar 0 besmettingen nog lang. Er zijn bijvoorbeeld nog dagelijks 17 nieuwe gevallen Sierra Leone en 9 in Guinee.  2015 moet het jaar worden dat deze landen volledig ebola-vrij worden.

Oxfam Novib bereikte tot nu toe 1.165.675 mensen in zes landen in West-Afrika in de strijd tegen ebola (Foto: Oxfam Novib)

Oxfam Novib heeft daarom opgeroepen tot een post-ebola Marshallplan om de drie West-Afrikaanse landen die zijn getroffen door de Ebola crisis weer op de been te helpen.

Een groot herstelplan zou moeten werken aan:

  • het bieden van direct contant geld voor miljoenen gezinnen die getroffen zijn door de crisis,
  • investeringen in werkgelegenheid en
  • begrotingssteun voor essentiële diensten zoals gezondheid, onderwijs, water en sanitaire voorzieningen.

Sinds de uitbraak van ebola in maart 2014 zijn ruim 21.000 mensen besmet. Bijna 8.500 mensen overleefden het virus niet.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.