Help slachtoffers Filipijnen

Oxfam: “Problemen rondom hervestiging slachtoffers tyfoon Haiyan”

Tot 200.000 overlevenden van de dodelijke tyfoon Haiyan, die op 8 november vorig jaar over de Filipijnen raasde,  lopen het risico te leven in toenemende armoede. Dit is het mogelijke gevolg van plannen van de regering om mensen te verplaatsen, zonder voldoende aandacht te schenken aan de wijze hoe ze daar een inkomen kunnen gaan verwerven. Dat stelt Oxfam in het rapport: ´The Right Move? Ensuring durable relocation after typhoon Haiyan´.

Zorgen dat mensen een zelf een inkomen kunnen verdienen, zou op dit moment de hoogste prioritiet moeten hebben bij de zorg voor de tyfoon/slachtoffers. Toch wil de regering 200.000 mensen verplaatsen, weg van de kust. Daarbij lopen deze mensen – vissers, arbeiders en verkopers – het risico hun bron van inkomsten te verliezen.

Oxfam voerde een onderzoek uit onder gemeenschappen in de provincies Oost-Samar , Leyte en Cebu, die mogelijk gedwongen moeten verhuizen. Volgens het rapport van Oxfam zei bijna de helft (49 %) van de 453 ondervraagden dat het verdienen van een inkomen door hun huidige of een nieuwe baan de belangrijkste overweging moet zijn voor het plannen van een verhuizing. De volgende grootste zorg (voor 32 procent van de mensen) was hun veiligheid.

Justin Morgan, landendirecteur van Oxfam in de Filippijnen: “De Filipijnse regering heeft toegezegd het principe van ‘building-back-better’ toe te passen, maar heeft dit nog te bewijzen met deze verhuizingsinspanningen. Hervestiging gaat niet alleen over woningen, het gaat ook over werkgelegenheid, veiligheid en transport . Deze kunnen niet buiten beschouwing worden gelaten.”

Uit het Oxfam-rapport bleek dat slechts 7% van de mensen werd geraadpleegd of geïnformeerd over de verhuisplannen door een overheidsfunctionaris. Meer dan 80% zei dat ze niet weten wat hun rechten rond verhuizing
zijn. Eén op de drie mensen zei dat ze de verhuizing accepteerden , omdat ze het gevoel hadden geen andere keuze te hebben. De helft van de mensen zeiden dat ze niet wisten waar ze naar toe werden verhuisd.

”De overheid heeft een grondwettelijke verplichting om gemeenschappen over elk detail van hun verhuizing te raadplegen. Consultaties zijn cruciaal voor de autoriteiten om de prioriteiten van mensen te begrijpen. Vorige hulpacties hebben aangetoond dat wanneer mensen niet worden geraadpleegd, de plannen niet overeenkomen met hun behoeften en zij ofwel verplaatste gebieden zullen verlaten of enkel maar armer zullen worden”, aldus Morgan.


 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.