Samen in actie
voor Beiroet

Psychische nood bij kinderen in Beiroet hoog

Een maand na de explosie in Beiroet heeft 87% van de kinderen psychosociale hulp nodig, 41% onmiddellijke psychologische hulp, aldus Terre des Hommes, een van de organisaties achter Giro555. De organisatie schaalt hulpverlening in Beiroet voor gezinnen in de meest getroffen wijken op.

Een maand na de gigantische explosie in de haven van Beiroet, heeft het psychologische trauma van kinderen in de getroffen buurten grote invloed op hun dagelijks leven. Slaapstoornissen, angst om in slaap te vallen, bedplassen, prikkelbaarheid, neiging tot afzondering, verlies van eetlust, apathie: dit zijn enkele van de stoornissen die gemeld worden door de meer dan 300 families die Terre des Hommes onderzocht in het kader van haar noodhulpprogramma na de ramp.

“Er is een verwoestend scenario ontstaan”, legt Ilaria Masieri, hoofd programma’s Terre des Hommes in Libanon, uit. “Bijna alle ouders vertellen ons dat ze bij hun kinderen reacties zien die ze nog nooit eerder hebben gezien en dat ze niet weten hoe hiermee om te gaan. Meer dan 87% zegt psychosociale hulp nodig te hebben en 41% vroeg ons om onmiddellijke psychologische hulp. Dit toont hoe ernstig de situatie is die deze jonge levens voor altijd dreigt te markeren. Meer dan de helft van deze gezinnen zijn Syrische vluchtelingen, die de ontberingen van de oorlog en de pijn van de ballingschap al hebben moeten doorstaan.”

Hulpverlening
Terre des Hommes, en ook andere organisaties achter Giro555, waren meteen na de ramp actief met psychosociale recreatieve activiteiten in de zwaarst getroffen wijken. “Vanaf de eerste dagen geven we steun aan de meest kwetsbare gezinnen, met kinderen met speciale behoeften, gehandicapte kinderen of risicovolle schoolverlaters. Dit ook om fenomenen als kinderarbeid en vroege huwelijken te voorkomen”, vertelt Masieri. “Zo vroeg mogelijke psychosociale ondersteuning ter verwerking van de trauma’s en leren omgaan met angstgevoelens bij kinderen leidt tot substantiële verbetering van de levensomstandigheden van gezinnen”. 

“We geven gezinnen contant geld – zogenaamde cash distributions –  we distribueren hygiënekits voor moeders en kinderen en persoonlijke beschermingsmiddelen. In totaal bereiken we met deze eerste acties 3.500 behoeftigen. Maar de noden zijn enorm, meer dan 300.000 mensen zijn tijdelijk ontheemd zijn als gevolg van de explosie”, benadrukt Masieri. 

De hulpverlening wordt bemoeilijkt door de steeds veranderende gezondheidssituatie. Het sterk oplopende aantal corona besmettingen heeft geleid tot nieuwe lockdowns op last van de overheid. Hulpverleners werken op afstand, maar ook in individuele of collectieve ontmoetingen, zoals ze al sinds maart deden voor de andere structurele projecten in Libanon.

Deze noodhulp is mogelijk dankzij de opbrengst van de Giro555-actie ‘Samen in actie voor Beiroet’.  

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.