Samen in actie
voor Oekraïne

Psychologische eerste hulp in de Oekraïne-crisis

Florian Koleci is psychiater en helpt mensen aan de grens tussen Roemenië en Oekraïne. Hij is een van de 900 psychiaters, maatschappelijk werkers en gezondheidswerkers die onlangs een noodopleiding psychosociale ondersteuning en traumaverwerking heeft gevolgd. 

Zorgen van vluchtelingen
De stichting waar Florian werkt, de Estuar Foundation, is een van de grootste in Roemenië. De organisatie zet zich in om volwassenen met psychische problemen te helpen. “Ik werk er al meer dan 20 jaar”, vertelt Florian. Hij geeft trainingen over geestelijke gezondheid aan het eigen personeel, maar ook aan andere bedrijven en organisaties. Florian heeft als vrijwilliger gewerkt om Oekraïners die op het centraal station in Boekarest en op de luchthaven aankwamen op te vangen. Hierover vertelt hij: “Veel mensen maakten zich zorgen over praktische zaken. Denk aan de uitdaging om verder te reizen of hoe je in Roemenië kunt wonen en werken. Ook dachten mensen na over culturele verschillen. Degenen die bij gastgezinnen logeerden, maakten zich vaak zorgen over hun privacy, maar ook over de veiligheid van hun bezittingen. Voor mensen die met bestaande geestelijke gezondheidsproblemen naar Roemenië zijn gekomen, zal het op de lange termijn een uitdaging worden om toegang te blijven houden tot therapie of medicatie.”

Florian Koleci, een Roemeense psychiater, in zijn kantoor met de hond van een cliënt. Foto: Florian Koleci 2022

Florian Koleci, een Roemeense psychiater, in zijn kantoor met de hond van een client.

Vertalers en psychosociale noodhulp  
Over de noodopleiding die Florian heeft gevolgd is hij erg positief. Hij wil de opleiding gebruiken om deze vaardigheden ook op anderen over te brengen die met Oekraïense vluchtelingen werken. Want volgens hem hebben de contactmomenten met andere specialisten ook effect op de psychologische noodhulp.“Het is belangrijk om ook vertalers op te leiden die met vluchtelingen werken. Als mensen de reden achter de vraagstelling niet begrijpen, kunnen ze de vraag soms niet correct vertalen. In therapie en hulpverlening maken de woorden die je gebruikt vaak het verschil. Als hulpverleners de basisprincipes kennen, dan is de manier waarop ze de vraag stellen veiliger en veel minder schadelijk”, licht Florian toe.

Kennisdeling om meer mensen te helpen
De opleiding die Florian heeft gevolgd, is een samenwerking tussen CARE (een van de deelnemende hulporganisaties achter Giro555), het Headington Instituut en de Federatie van ngo’s voor Kinderbescherming (FONPC). Binnenkort zullen Florian, en anderen zoals hij, andere eerstelijnswerkers opleiden. Zodat ook zij eerstelijns psychologische hulp kunnen bieden aan de vele getroffenen van het conflict in Oekraïne.

Lees HIER meer over de hulp die CARE biedt met Giro555-geld.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.