Samen in actie
voor Oekraïne

Psychosociale hulp en bescherming in Oekraïne en buurlanden

Plan International, een van de hulporganisaties achter Giro555, biedt hulp aan kinderen, vrouwen en ontheemden in Oekraïne. Samen met partner International Medical Corps zet de organisatie mobiele teams in die medische en psychosociale zorg verlenen, in het bijzonder aan kinderen en vrouwen en na gendergerelateerd geweld. In buurlanden Polen, Roemenië en Moldavië voorziet Plan International gevluchte vrouwen en kinderen van financiële en psychosociale steun, onderwijs en begeleiding.

Psychosociale hulp
Mobiele teams, bestaande uit artsen, verpleegkundigen en psychologen, proberen op verschillende locaties in Oekraïne medische en psychosociale hulp te bieden aan gewonden en kinderen, ouders en ontheemden. De nood om psychosociale hulp en bescherming groeit met de dag, daarom worden nu ook extra hulpverleners en vrijwilligers getraind.
Christel Mulder, noodhulpcoördinator bij Plan International: “Het is belangrijk dat kinderen snel hulp krijgen als ze getuige zijn geweest van de oorlog. De kinderen die wij helpen, hebben verschrikkelijke dingen gezien. In groepssessies leren zij spelenderwijs hun emoties te herkennen en te praten over de dingen die ze hebben meegemaakt. Kinderen met ergere problematiek kunnen daarna worden doorverwezen naar gespecialiseerde hulp.” De teams voorzien ook in essentiële benodigdheden zoals water, warme kleding, zeep en producten als maandverband en luiers.

Grensgebieden en opvangcentra
Inmiddels zijn honderdduizenden mensen Oekraïne ontvlucht. In de overvolle grensgebieden en ontvangstcentra arriveren vooral kinderen en vrouwen, die niet weten waar ze heen kunnen. Dit maakt hen kwetsbaar voor mensenhandel, uitbuiting of geweld. Mobiele teams in Polen, Moldavië en Roemenië voorzien gezinnen aan de grens en in opvangcentra van informatie en advies en verwijzen door naar specialistische zorg wanneer dit nodig is. Ook werkt Plan International in deze landen met lokale jeugdzorgorganisaties samen die gevluchte vrouwen en kinderen voorzien van financiële en psychosociale steun, onderwijs en begeleiding. Zo nemen de risico’s op mensensmokkel en uitbuiting af.

Lotte Claessens

Lotte Claessens, specialist kinderbescherming van Plan International, benadrukt de noodzaak voor bescherming in grensgebieden: “De kinderen en vrouwen die hier aankomen zijn uitgeput en weten niet waar ze heen kunnen. We horen hartverwarmende verhalen over de enorme gastvrijheid. Mensen delen soep en speelgoed uit, bieden gratis taxiritten aan vanaf de grens of stellen hun logeerkamers open. Maar, we zien ook risico’s. We ontvangen berichten over mensenhandelaren, die kinderen en vrouwen aan de grens gratis transport of accommodatie aanbieden. Dat is enorm zorgwekkend, want deze kinderen en vrouwen zitten in kwetsbare posities en lopen daardoor risico op uitbuiting of misbruik. Met partnerorganisaties maken we ons hard tegen dit soort criminele praktijken.”

In Polen helpt Plan International ten slotte met expertise over de opvang en psychosociale ondersteuning van grote aantallen gevluchte mensen. Onze ervaring in de bescherming van kinderen en vrouwen, ook in noodsituaties, is een goede aanvulling op de netwerken die lokale organisaties veelal al hebben.

Lees hier meer over de hulp die de organisaties achter Giro555 bieden. Wil je op de hoogte blijven over de hulpverlening? Geef je hier op voor de hulp-update.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.