Help slachtoffers Syrië

Rampwinter Syrië in aantocht

Syrië staat aan de vooravond van het derde winterseizoen in de burgeroorlog. Een groot deel van de bevolking is ontheemd geraakt en niet op de winter voorbereid. 

Het kan de komende maanden kouder worden dan -10 graden Celsius in Syrië. De hoogste humanitaire baas van de Verenigde Naties, Valerie Amos, zei dat de noden deze winter nog hoger zijn dan vorig jaar. In december 2012 waren bijvoorbeeld ongeveer 232,200 kinderen gevlucht uit Syrië. Een jaar later staat die tragische teller op 1.2 miljoen.

De winter overleven

“In november dit jaar hebben we al stookolie uitgedeeld in de stad Homs”, vertelt Jeannette Hamersma van SHO-deelnemer Cordaid. “Zo kunnen families toch hun kamer verwarmen en eten koken.” Ook in andere delen van Syrië en in buurland Libanon gaat Cordaid nu, samen met onze zusterorganisaties Caritas en JRS, de komende tijd dekens, kachels en stookolie uitdelen.

‘HET GEBREK AAN VOEDSEL IS ECHT NIJPEND’

“En we zorgen voor extra voedsel, want het gebrek aan voedsel is echt nijpend”, zegt Hamersma. Cordaid en zusterorganisatie Caritas Libanon helpen de vluchtelingen in de Bekavallei in het oosten van het buurland, en in en rondom de hoofdstad Beiroet: “Veel vluchtelingen zijn op slippertjes en in dunne kleren aangekomen. Ze hebben echt dringend voedsel, kleding, dekens en kachels nodig om de winter door te komen.”

Hulp voor steden

Binnen Syrië zijn al meer dan 5,7 miljoen mensen ontheemd geraakt. “Gevolg is dat bepaalde wijken hun inwonertal enorm hebben zien toenemen. De wijk Al Arman in Homs bijvoorbeeld heeft de meeste vluchtelingen ontvangen, waardoor het inwonertal is verdubbeld. De meeste vluchtelingen worden opgevangen bij mensen thuis, in kerken, sporthallen en scholen of vinden onderdak in half kapotte huizen. Eigenlijk alles wat maar een beetje beschutting biedt, wordt gebruikt.”

Uitgeputte hulpverleners

Het gaat niet goed met de hulpverlening in Syrië. De druk op hulporganisaties, ook in buurland Libanon, groeit alleen maar en de hulpverleners raken uitgeput. Syrië kampt zelfs met een braindrain, omdat medewerkers het land ontvluchten. “Al meer dan een jaar werkt ons personeel zes dagen in de week en het einde is niet in zicht. De hulpvraag wordt alleen maar groter,” aldus een van de medewerksters van zusterorganisatie Caritas in Libanon in oktober dit jaar.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch berichtte deze week dat de Syrische overheid en de oppositiepartijen hulp blokkeren aan honderdduizenden mensen in bijvoorbeeld Homs. Het is voor hulpverleners te gevaarlijk om hier voedsel of medische hulp te verlenen.

De Nederlandse nationale actie voor Slachtoffers Syrië eerder dit jaar bracht bijna 5 miljoen euro op. De hulporganisaties zijn volop bezig met hun werk in Syrië en de buurlanden. Giften blijven zeer welkom op de afzonderlijke rekeningnummers van de deelnemende hulporganisaties.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.