Rana ziet tussen de puinhopen een uitweg naar betere tijden

“Gelukkig was ik niet thuis, tijdens de grote explosie in de haven van Beiroet,” vertelt de jonge Rana. “Anders had ik het waarschijnlijk niet na kunnen vertellen.” Haar woning in Rmeil, één van de wijken die zwaar getroffen werd door de ontploffing, is nu onbewoonbaar. 

Eind 2019 verloor Rana haar baan. Een gevolg van de diepe economische recessie die Libanon al een tijd in z’n greep houdt. Sindsdien heeft zij nog geen nieuwe baan gevonden. 

Te dure rekeningen 
Eerst woonde Rana samen met haar moeder, maar zij werd chronisch ziek en voelde zich genoodzaakt naar Syrië te vertrekken, voor betaalbare medicijnen en een behandeling. In haar eentje heeft Rana moeite om de rekeningen te betalen, voor elektriciteit, medicijnen en andere basisvoorzieningen. De enorme explosie in de haven maakte haar situatie nog onzekerder. 

Een lening? Onmogelijk 
“Ik maak me grote zorgen,” vertelt Rana. “Hoe moet ik de rekeningen betalen én mijn huis repareren?” Rana zit in een onbewoonbaar huis en heeft ook nog eens een oogaandoening, waar zij een langdurige medische behandeling voor nodig heeft. “Ik probeerde een lening bij de bank te krijgen, maar dat was door mijn werkloosheidsstatus niet mogelijk.” 

Cash-bijdrage van het Rode Kruis 
In de afgelopen maanden ontving Rana, vanuit Giro555-geld, een cashbijdrage van het Rode Kruis. Dat maakte een groot verschil. “Ik kon mijn medische kosten betalen en eindelijk nieuwe ramen in mijn huis zetten. Ik ben daar heel dankbaar voor in deze ongelofelijk moeilijke tijd. Het geeft mij hoop om deze ramp te boven te komen en er straks sterker uit te komen.”

Lees hier meer over de hulp die is geboden met de opbrengst van de Giro555-actie voor Beiroet.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie