Stop de ebola-ramp

Rapport Giro555 over stand van zaken hulp aan slachtoffers ebola-ramp

Hulp aan slachtoffers van de ebola-ramp in West-Afrika is in volle gang, mede dankzij de giften aan Giro555. Maar er moet nog veel meer worden gedaan om de ebola-ramp te boven te komen. Ruim 30% van het bedrag van de Nationale Actie is de afgelopen maanden besteed aan hulp. Daarmee zijn tot nu toe ruim 200.000 mensen bereikt. Eind 2015 is al het geld besteed. “De ebola-ramp is een uitputtingsslag” zegt actievoorzitter Henri van Eeghen, die zelf net terug is uit het rampgebied.

Vandaag publiceren de samenwerkende hulporganisaties een tussenrapportage met de stand van zaken over de hulpverlening. Geld van Giro555 is voornamelijk besteed aan verschillende facetten van gezondheidszorg (67%), zoals medische zorg aan patiënten, medische hulpgoederen, voorlichting en veilige begrafenissen. Zo zijn 10.000 lijkzakken en 15.280 beschermende pakken voor hulpverleners gedistribueerd met Nederlands geld. Daarnaast kregen met Giro555-geld bijvoorbeeld 6.100 mensen voedselhulp, volgden 4.000 kinderen alternatief onderwijs en ontvingen 73.500 mensen hygiënemiddelen.
GIRO555-SOCIALMEDIA-V1-1024x721
Ondanks de wereldwijde inzet om de epidemie een halt toe te roepen, raken nog steeds mensen besmet met het virus. In Liberia werd afgelopen vrijdag na weken toch weer een nieuwe besmetting geconstateerd. In Guinee zijn nog steeds dagelijks nieuwe besmettingen. In Sierra Leone sluit de overheid deze week een deel van het land om huis aan huis mensen voor te lichten over ebola en te zoeken naar mensen die mogelijk zijn besmet.

Van Eeghen: “Het is verschrikkelijk dat nog steeds dergelijke verregaande maatregelen nodig zijn, om de besmettingen te stoppen. Mensen hunkeren ernaar om weer te werken aan de toekomst.”

Hulporganisaties zijn nu al vele maanden in de weer voor slachtoffers van de ramp, sommige al vanaf het begin van de uitbraak in 2014. Volgens hulporganisaties was de inzet voor de slachtoffers aanvankelijk internationaal onvoldoende gecoördineerd, maar loopt de onderlinge samenwerking nu goed. “Het is van groot belang dat hulporganisaties met verschillende expertises ter plaatse doen wij zij kunnen, omdat de ramp zo breed is en de hele samenleving raakt op zoveel fronten tegelijk”, aldus Van Eeghen.
voorlichting over ebola
Ebola is een ziekte die op een rampzalige manier ingrijpt in de lokale samenleving. Sommige mensen hebben tekort aan voedsel. Scholen zijn dicht en mensen vermijden ziekenhuizen, uit angst voor ebola. Zwangere vrouwen bevallen daardoor half zo vaak in een kliniek en een kwart van de baby’s en jonge kinderen heeft de standaard vaccinaties niet ontvangen. Een uitbraak van andere ziektes, zoals de mazelen, ligt op de loer. Verder is hulp nodig voor rouwverwerking.

De opbrengst van de Nationale Actie die november 2014 werd afgekondigd, is 10,5 miljoen euro. De komende tijd zal met geld van Giro555 het werk van hulpverleners voor noodhulp, wederopbouw en nazorg verder worden uitgebreid en doorgezet. De actiekosten (website, rapportages, communicatie, administratie) zijn 560.000 euro, 5,3% van de totale opbrengst. Eind 2015 zal al het geld zijn besteed.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.