Aardbeving Haïti

Regen baart zorgen

De afgelopen weken is Haïti geteisterd door harde regens en windstoten. De verslechtering van de weersomstandigheden baart de hulporganisaties zorgen. Vooral tenten, uitgedeeld in de periode maart tot en met mei, blijken niet bestand te zijn tegen deze harde slagregens.

Op dit moment voorziet het Rode Kruis 80.000 families van nieuwe tenten. Andere SHO-hulporganisaties zoals Oxfam Novib richten zich op het veiliger maken van de bestaande tentenkampen. Daarnaast zoekt zij naar vervangend onderdak voor mensen, woonachtig in de risicovolle ‘spontane’ kampen. Dit is niet eenvoudig aangezien landeigenaren geen gronden willen vrijgeven. Het tekort aan (bouw)ruimte is nog steeds een probleem.Ook de aanleg van structurele watervoorzieningen loopt vertraging op, omdat landeigenaren zich hiertegen verzetten.

Alle SHO-deelnemers hebben inmiddels maatregelen getroffen in het kader van het regen- en orkaanseizoen, zoals het aanleggen van noodpaketten. Het Rode Kruis waarschuwt mensen via de radio en per sms van een verslechtering van de weersomstandigheden zodat zij hierop beter voorbereid zijn.

Kwetsbaar
Om de veiligheid van vrouwen, meisjes en kinderen te vergroten is in een aantal kampen buitenverlichting aangelegd. Deze verlichting moet ervoor zorgen dat vrouwen zich ’s avonds veiliger voelen.

Najaar
Onlangs heeft de Interim Haitian Program Commission (IHCR) een groot aantal projecten van de VN goedgekeurd ter waarde van 1 miljard dollar. Onder andere gericht op het weghalen van 1 miljoen kubieke meter puin in Port-au-Prince en het bouwen van transitional shelters voor 400.000 – 500.000 mensen uiterlijk eind november. Op dit moment zijn hiervan in internationaal verband meer dan 8000 gebouwd.

Op de foto’s hieronder: In kamp Santo 17 is er een pilot geweest met solarverlichting voor het verbeteren van de veiligheid in het kamp ’s avonds. Momenteel wordt deze verlichting ook geinstalleerd in de kampen Marassa 1 en Marassa 2. 

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.