Rode Kruis

Voordat tyfoon Haiyan aan land kwam, heeft het Filipijnse Rode Kruis ondersteund bij de evacuatie van tienduizenden mensen en zijn voorraden hulpgoederen opgeslagen in lokale opslagruimtes in nabijgelegen gebieden. De vele duizenden vrijwilligers en hulpverleners van het Filipijnse Rode Kruis worden inmiddels ondersteund op gebied van coördinatie, logistiek en planning door diverse noodhulpteams uit o.a. Nederland, Engeland, Amerika en Japan.

Het Rode Kruis deelt momenteel voedsel, water, jerrycans, dekens, keukenspullen, zeep, hygiëne materiaal en plastic matten uit in de zwaar getroffen dorpen en steden in het rampgebied, zoals Ormoc, Tacloban en Guian. De komende weken zullen de distributies gecoördineerd worden vanuit twee distributiecentra in Ormoc (West Leyte) en in Catbalogan (West Samar).

De afgelopen dagen hebben 2.500 vrijwilligers van het Filipijnse Rode Kruis in Manilla tienduizenden voedselpakketten ingepakt die zijn en nog worden verstuurd naar het rampgebied. In Tacloban zijn drie extra ambulances gearriveerd die helpen met het vervoeren van gewonden.

150 vrijwilligers worden ingezet voor het aannemen van verzoeken om vermiste familieleden op te sporen. Zij hebben meer dan 26.600 meldingen binnen van mensen die hun familielid als vermist opgeven, of van mensen uit het gebied die laten weten dat ze nog leven. 1.600 mensen hebben psychologische steun gekregen.

In totaal zijn er 173.241 voedselpakketten uitgedeeld (elk voedselpakket is genoeg voor 1 gezin voor 5 dagen) waarmee 866.205 mensen mee zijn bereikt.

Tot op heden hebben 128,748 huishoudens basis noodopvang materiaal (zoals dekzeilen, tenten, gereedschap en touwen) ontvangen en 33.346 gezinnen hebben onderdak reparatiesets, contant geld of bouwmaterialen ontvangen.

Daarnaast zijn 50.000 hygiëne pakketten (zeep, wasmiddel, maandverband, handdoeken, toiletpapier, tandpasta, tandenborstel en scheermesjes) naar de Filipijnen gestuurd. Elk van deze pakketten is genoeg voor 5 mensen voor een maand. Deze worden met de boot vervoerd vanuit China.

Twee watertanks en vijf zakken voor wateropslag zijn in Leyte in gebruik genomen.

In Cebu kregen 1.662 patiënten medische verzorging. Een tweede vroedvrouw training heeft plaats gevonden en er wordt gecontinueerd met onderwijs aan gezondheidswerkers over hypertensie en psychosociale ondersteuning. Ook educatie rondom hygiënebevordering wordt gecontinueerd in diverse plaatsen rond Tacloban.

Contant geld wordt toegekend vanaf 12 december aan geïsoleerde berggemeenschappen op Panay eiland. Zij ontvangen een cash impuls voor de herontwikkeling van vitale kokosnoot en rijst gewassen, die cruciaal is voor hun gemeenschap. De tyfoon verwoestte veel kokospalmen en rijstvelden en liet hiermee tienduizenden gezinnen zonder inkomen achter. De  huishoudens ontvangen 2.000 pesos. Het geld wordt aangevuld met essentiële hulpgoederen. De hierboven beschreven contante regeling wordt gerepliceerd in Iloilo, Tacloban en Ormoc en zal zich op 50.000 huishoudens richten.

Daarnaast is het Rode Kruis van plan, via een cash for work-regeling, 3.000 lokale werknemers (in teams van 10) in dienst te nemen om puin uit barangays langs de kust ten zuiden van Tacloban te verwijderen.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.