Samen in actie
voor noodhulp

Rode Kruis biedt met Giro555-geld hulp in Nepal

Met de opbrengst van de Giro555-actie ‘Samen tegen corona’ bieden de elf hulporganisaties achter Giro555 medische noodhulp aan coronapatienten en zetten zij alles op alles om vaccineren in kwetsbare landen mogelijk te maken. Het Rode Kruis, een van deze hulporganisaties, werkt met Giro555-geld in het zwaargetroffen Nepal.

In Nepal biedt het Rode Kruis met Giro555-geld onder andere hulp in de vaccinatiecentra, met bron- en contactonderzoek en in ziekenhuizen waar coronapatiënten aan het herstellen zijn. In Nepal worden momenteel (juni) meer dan 8.000 nieuwe coronabesmettingen per dag gemeld en ruim 150 sterfgevallen. Zo hoog zijn de cijfers nog niet eerder geweest. De fragiele Nepalese gezondheidszorg wordt volledig overweldigd en kampt met acute tekorten aan bedden en zuurstof. 

Het Rode Kruis werkt nauw samen met de lokale autoriteiten in de aanpak van de coronapandemie. Zo wordt er sterk ingezet op preventie door het geven van publieksvoorlichting, worden er water- en sanitaire faciliteiten zoals handwasstations en toiletten geïnstalleerd, en assisteert het Rode Kruis in quarantainecentra. In Nepal heeft het Rode Kruis ook een netwerk van ruim 240 ambulances die momenteel worden ingezet om mensen te vervoeren naar quarantaine- en gezondheidscentra. De ambulances worden ook gebruikt voor diensten omtrent bloeddonaties. 

In ziekenhuizen delen Rode Kruis-hulpverleners hygiënepakketten uit aan mensen die herstellen van corona. In de pakketten zit bijvoorbeeld handgel, desinfecterende middelen, mondkapjes, zeep, een thermometer en waterzuiveringstabletten. Veel patiënten kunnen deze spullen niet betalen en mogen bovendien geen bezoek ontvangen, dus is het moeilijk aan deze producten te komen.   

Om mensen te informeren over het virus en de verspreiding ervan, rijdt het Rode Kruis door zo veel mogelijk wijken met bovenop de wagens luidsprekers. Op deze manier horen mensen de juiste adviezen over het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus. 

De vaccinatiecampagne in Nepal verloopt traag, onder andere door een tekort aan vaccins. Het Rode Kruis helpt in meer dan 238 vaccinatiecentra, met name door het invoeren van gegevens en het goed en veilig begeleiden van grote groepen mensen.  

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.