Rode Kruis: Cholera uitbraak blijft situatie Zuid-Soedan verslechteren

Al maandenlang is de situatie in Zuid-Soedan zorgwekkend. Naast een tekort aan voedsel en medische hulp is de uitbraak van cholera een groeiend probleem waarvan de bestrijding bemoeilijkt wordt door het regenseizoen. Dat meldt het Rode Kruis, één van de hulporganisaties die werkt in het crisisgebied.

Het Rode Kruis in Zuid-Soedan probeert met behulp van verschillende middelen de verspreiding van cholera te beperken, maar toch worden dagelijks nieuwe gevallen gerapporteerd. Momenteel zijn er in totaal 4765 gevallen bekend waarvan 109 mensen al zijn overleden. Deze aantallen blijven, door onder andere de ontoereikende hygiënische omstandigheden en een gebrek aan veilig drinkwater, stijgen. Om de mensen in Zuid-Soedan te kunnen helpen en de verdere verspreiding van cholera te voorkomen heeft het lokale Rode Kruis veel hulpmiddelen ingezet. Vrijwilligers gaan langs huizen om ORS en zeep te distribueren en om mensen te laten zien hoe ze hun water kunnen zuiveren en voorlichting te geven over hygiëne. Naast persoonlijk contact maakt het Rode Kruis ook gebruik van radio spots en presentaties op markten of andere openbare gelegenheden om mensen voor te lichten.

De hulp die de hulporganisaties bieden, wordt bemoeilijkt door het regenseizoen dat momenteel zijn hoogtepunt bereikt. Doordat vliegvelden en wegen vaak niet begaanbaar zijn, is het moeilijk om mensen te bereiken.

Vanwege de verslechterende situatie in Zuid-Soedan staan op giro555.nl regelmatig updates over de crisis en de inzet van hulporganisaties voor de slachtoffers.

In december 2013 braken gevechten uit in Zuid-Soedan. De strijd heeft al aan duizenden mensen het leven gekost. Bijna 4 miljoen mensen hebben hulp nodig.

Hulporganisaties doen wat zij kunnen om mensen van hulp te voorzien. Dat is moeilijk – door het regenseizoen en door conflict – maar niet onmogelijk.

Voorbeelden hulp:

World Vision legt waterbassins aan, zorgt voor nieuwe sanitaire voorzieningen, geeft oplossingen om meisjes en vrouwen te beschermen en helpt mensen d.m.v. vakopleidingen nieuwe inkomstenbronnen te vinden en te genereren.

ICCO en Kerk in Actie richten zich op het verstrekken van schoon drinkwater en basisartikelen. Ook is er aandacht voor gezinshereniging en psychosociale zorg voor vluchtelingen, die opnieuw een oorlog moeten meemaken.

CARE heeft klinieken opgezet die noodvoeding en medische hulp bieden.

Lees hier meer over Zuid-Soedan

Wat u kunt doen:
1. Steun hulporganisaties bij hun inzet voor slachtoffers van de crisis in Zuid-Soedan
2. Deel informatie over Zuid-Soedan via Twitter of Facebook

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.