Rode Kruis: “De trieste verhalen stromen binnen”

Filipijnse Rode Kruis

Woordvoerder Merlijn Stoffels van het Nederlandse Rode Kruis is momenteel in de Filipijnen. Hij is op weg naar het rampgebied en vertelt over zijn ervaringen.

“Het is een drukte van belang bij het Filipijnse Rode Kruis in Manilla. Buiten staan auto’s van particulieren en busjes van bedrijven in de rij om hulpgoederen af te geven, zoals rijst, sardines, noedels, luiers en jerrycans met water. Met grote zakken op de rug en het zweet in het gezicht sjouwen de hulpverleners de spullen naar binnen. Honderden vrijwilligers zijn bezig om de hulpgoederen in kleinere porties te verdelen. De onderlinge solidariteit onder de Filippino’s is enorm, vertellen de veelal jonge hulpverleners mij. Door het hele land worden mensen aangespoord bij te dragen, ze kunnen zelfs per sms donaties overmaken naar het Rode Kruis voor de slachtoffers van Haiyan. Ook via Twitter en Facebook worden mensen benaderd om zich in te zetten als vrijwilliger of een donatie te doen. De benedenverdieping van het kantoor is bezaaid met voedselpakketten. In de gang zie ik een grote Kerstman staan. “We waren net bezig met het ophangen van de kerstversieringen, maar hebben dat de door de tyfoon niet af kunnen maken”, vertelt een vrijwilliger. “Filippino’s zijn gek op kerstmis”, zegt hij lachend.

Hulpverlening
Eenmaal binnen wordt ik door de Filipijnse collega’s en het internationale Rode Kruis bijgepraat over de hulpverlening op de getroffen eilanden. Het leveren van de hulpgoederen is geen makkelijke klus. Ondanks dat enkele belangrijke toegangswegen enigszins vrij zijn gemaakt, blijft het gebrek aan elektriciteit een enorm obstakel. Generatoren zijn hard nodig, en dus ook diesel om deze aan de praat te krijgen en te houden. Gelukkig is er wel steeds meer telefonisch contact mogelijk. Daardoor begrijpen we ook wat beter wat er nodig is en waarom er zo verschrikkelijk veel slachtoffers zijn gevallen, ondanks de vele voorbereidingen die waren getroffen voor Haiyan. Veel mensen hadden hun toevlucht gezocht tot een stevig onderkomen om zich te beschermen tegen de harde wind en rondvliegende brokstukken. De orkaan was zo krachtig, dat er ook nog eens enorme vloedgolven kwamen. Een van de collega’s vertelt dat een school waar de mensen hun toevlucht hadden gezocht, werd overspoeld door het water. De golven kwamen tot de 2e etage van het gebouw, waardoor velen die zich veilig waanden, gewoonweg zijn verdronken. Veel mannen waren ook achtergebleven om hun huis tegen plunderingen te beschermen en ook zij zijn op deze manier slachtoffer geworden van de grote hoeveelheid water die de kustdorpen heeft overspoeld. We horen een verhaal van artsen op Takloban, die sinds de ramp aan een stuk door hebben gewerkt om gewonden te behandelen, want veel mensen zijn gewond geraakt door rondvliegend puin. De artsen zijn aan het eind van hun Latijn en zijn door hun medicijnen heen. Geen antibiotica meer en geen tetanusinjecties. Verschillende internationale medische teams staan klaar om de vermoeide staf in het ziekenhuis van Tacloban af te lossen. De trieste verhalen stromen binnen.

Eind van Latijn
Ik ga een kijkje nemen in de controle kamer, met aan de muur een grote kaart van het getroffen gebied. Hiervandaan wordt de hulpverlening gecoördineerd. Iedereen is druk aan het bellen. In de kamer ernaast is een persconferentie aan de gang. Cameraploegen lopen de deur plat hier, vertelt de directeur van het Filipijnse Rode Kruis. We komen aan ons werk nauwelijks toe, zegt hij. Ook mijn telefoon staat roodgloeiend. Kranten, radio en tv programma’s, allemaal willen ze het laatste nieuws. Ik word voorgesteld aan het hoofd nationale hulp, die er vermoeid uitziet. Hij heeft de afgelopen maanden al meerder grote hulpoperaties moeten leiden. Zo was er vorige maand de aardbeving in Bohol, er waren tyfoons in het noorden van het land, overstromingen, en de onrusten in het zuiden van het land. Dit vergt volgens hem ontzettend veel van zijn medewerkers en vrijwilligers. Ook zijn de hulpgoederen niet aan te slepen, want de hulpverlening moet ook daar ‘gewoon’ doorgaan. Het Nederlandse Rode Kruis heeft vandaag besloten ook een handje te helpen, door 85 ton hulpgoederen, vanuit Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten naar de Filipijnen te sturen. De zending betreft praktische spullen zoals jerrycans, tenten, keukensets, dekzeilen en gereedschap.

Op weg naar het rampgebied
Op sommige luchthavens in het getroffen gebied kan er ook nu weer commercieel gevlogen worden. Tot nu toe waren ze alleen voor militaire vluchten toegankelijk, want veel aankomst- en vertrekhallen en landingsbanen zijn zwaar beschadigd. Alle vluchten zitten meteen al vol, met hulpverleners en journalisten die die kant op gaan, merken wij als we een trip naar het getroffen gebied proberen te organiseren. Gelukkig hebben we nog een plekje kunnen bemachtigen. We zullen eerst per vliegtuig vertrekken en dan het laatste stuk naar Leyte met de boot afleggen met als eindbestemming de zwaar getroffen stad Ormoc. Het zal mijn eerste ervaring worden om te werken in zo´n zwaar getroffen gebied. We zullen genoeg voedsel en water moeten inslaan, want daar kunnen we natuurlijk niets krijgen. In de getroffen steden zijn soms tot 80 procent van de huizen totaal van de aardbodem verdwenen. We nemen daarom een tent mee, met een matje en een slaapzak om in ieder geval een dak boven ons hoofd te hebben. Iets wat aan veel Filipijnen in het getroffen gebied niet is besteed. Gister werden ze ook nog eens geteisterd door zware regenval door de storm Zoraida. Ik zie foto´s van al die ravage en al die lichamen, die er vaak nog liggen. Het leven moet op het moment een hel voor ze zijn.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.