Help slachtoffers Syrië

Rode Kruis hangt vlag halfstok

In het hele land hangen vandaag bij alle gebouwen van het Rode Kruis de vlaggen halfstok. Afgelopen maandag werd de dood bevestigd van Sami Rostum Khanashat. Hij is de 19e vrijwilliger van de Syrische Rode Halve Maan die sinds het uitbreken van de conflictsituatie in het land om het leven kwam tijdens de hulpverlening.

Vandaag is het de Internationale Rode Kruis dag. “We hangen vandaag de vlag halfstok uit respect. Respect voor de 19 gestorven vrijwilligers in Syrië. Respect voor de 11.000 collega’s van de Syrische Rode Halve Maan die dagelijks hun leven wagen voor de meest kwetsbaren. En uit respect voor al die hulpverleners die dat dagelijks elders in de wereld doen”, aldus het Rode Kruis.

“Vrijwilligers zijn het hart van de Rode Kruisbeweging. 11.000 collega’s laten in Syrië elke dag zien dat wij onverminderd doorgaan met het nastreven van onze missie: het leed verzachten van de meest kwetsbaren in de wereld”, aldus Cees Breederveld, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis.

“Maar ook op andere plekken in de wereld wagen hulpverleners elke dag hun leven. Toegang tot slachtoffers wordt steeds moeilijker, zeker ook in Syrië. En toch gaan we door, ook al worden we steeds vaker in het hart geraakt.” In 2012 kwamen wereldwijd naar schatting 25 Rode Kruis- en Rode Halve Maanvrijwilligers om het leven door geweld.

Begin deze week uitte het Internationale Rode Kruis zijn grote zorgen over de toenemende intensiteit van het geweld in Syrië, waardoor het steeds moeilijker wordt om gewonden te evacueren en lijken te bergen. Geweld tegen hulpverleners is internationaal een groeiend probleem.

Beeld: De hulpverlener van het Rode Kruis op deze foto komt niet in bovenstaande verhaal voor.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.