Samen in actie
voor Oekraïne

Rode Kruis helpt mensen op de vlucht met een betaalkaart

Het Rode Kruis, een van de elf hulporganisaties achter Giro555, geeft mensen uit Oekraine die gevlucht zijn een prepaid betaalkaart, waarmee zij zichzelf kunnen voorzien in hun eerste levensbehoeften. Mensen kunnen zo zelf kiezen wat zij op dat moment nodig hebben en krijgen door deze manier van hulp de grip op hun leven weer terug. Tegelijkertijd stimuleert dit ook de lokale economie. Het Rode Kruis wil in drie maanden tijd twee miljoen mensen in Oekraïne en omliggende landen helpen met deze vorm van hulp.

Dit is één van de grootste financiële hulpprogramma’s die het Rode Kruis wereldwijd opzet. Het is een relatief nieuwe vorm van hulp. Natuurlijk is het tijdens een conflict of ramp belangrijk om hulpgoederen uit te delen, vooral als er bijvoorbeeld geen winkels meer open zijn om spullen te kopen. Maar er komt een moment dat je zelf wil beslissen wat jouw gezin ’s avonds eet. Door mensen een prepaid kaart te geven die zij kunnen gebruiken om te betalen in bijvoorbeeld de supermarkt, kunnen zij zelf weer de regie nemen over hun leven. 

De toegang tot medische benodigdheden, voedsel, water, nutsvoorzieningen en andere vitale goederen en diensten verslechtert. Hoewel financiële hulp een belangrijk onderdeel is van de hulp, schaalt het Rode Kruis ook op in veel andere sectoren, waaronder de gezondheidszorg. De hulporganisatie heeft al 160.000 mensen bereikt met gezondheidszorg en eerste hulp. Ook ondersteunt het Rode Kruis meer dan 1 miljoen mensen met meer dan 1.800 ton hygiëne- en keukenartikelen, dekens, voedsel, matten en dekzeilen in Oekraïne en omliggende landen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.