Rode Kruis: “Tekort aan lijkenzakken”

Woordvoerder Merlijn Stoffels van het Nederlandse Rode Kruis is gearriveerd in Manilla. Hij vertelt over wat hij aantreft.

“Veel vragen van de media vandaag over het uitblijven van hulp in de getroffen gebieden. Lara Rense, presentator van Radio1, beet vanmorgen het spits af: “Mijn verslaggevers zijn in Ormoc en ze zien geen hulp. Hoe is dat mogelijk vier dagen na de ramp?” Ik probeer uit te leggen hoe dat komt.

Direct na de ramp zijn weldegelijk direct hulpgoederen verstrekt door de lokale Rode Kruis afdelingen in de getroffen gebieden, die al voor de tyfoon preventief waren bevoorraad. Deze voorraden zijn inmiddels op. Ook na de ramp is het vertrekken van hulpgoederen doorgegaan op de plekken die bereikbaar zijn, maar dat is geen makkelijke klus en soms zelfs onmogelijk: veel wegen en vliegvelden zijn onbegaanbaar, waardoor we de getroffen bevolking niet kunnen bereiken. Dat is een drama want deze mensen hebben de hulp het hardste nodig.

Save the Children

Nieuwe storm

Ook het de storm van gister, die gepaard ging met veel regen, speelde ons parten. Inmiddels is ook deze storm weggetrokken en is die belemmering weg. Daarnaast wordt er geplunderd en hebben konvooien vertraging opgelopen omdat ze zijn tegengehouden door mensen die in paniek zijn omdat ze geen eten en drinken hebben.

Gelukkig zijn de vrachtwagens met hulpgoederen inmiddels weer onderweg naar Ormoc en Catbalogan City op de eilanden Leyte en Samar. In beide steden gaat het Rode Kruis grote distributiecentra neerzetten om de eilanden te bevoorraden. Desalniettemin zal de NOS verslaggever nog heel veel mensen gaan tegenkomen die hulp nodig hebben; het zijn er zo gigantisch veel dat het onmogelijk is om ze allemaal tegelijk te helpen.

Onvoldoende lijkenzakken

Steeds meer trieste verhalen druppelen binnen, nu er steeds meer contact mogelijk is met de getroffen gebieden. Zo horen we het verhaal van een vrouw uit Tacloban die met haar zieke vijfjarige zoontje naar het ziekenhuis ging. Ze moest medicijnen voor hem kopen, maar had geen geld. Haar zoontje overleed enkele uren later. Uit Tanauan horen we het relaas van een man die zijn vrouw wil begraven, maar dat niet kan omdat er onvoldoende lijkzakkken beschikbaar zijn. Om hem heen heel veel lijken en de geur van de dood.

De mensen moeten naast het verwerken van het trauma van de ramp nu ook strijden om in leven te blijven. Ze willen weg uit Tacloban, weg van dit eiland. Helaas is dat niet mogelijk. Gister stonden 3000 mensen op de luchthaven te wachten, maar omdat er alleen militaire vliegtuigen komen, was vertrekken niet mogelijk.

Ik hoop dat Nederlanders samen met het Rode Kruis en andere hulporganisaties het mogelijk maken om meer hulp te verlenen aan de mensen in nood op de Filipijnen door te storten op Giro 555.

Op een andere planeet

Het Rode Kruis heeft vandaag besloten de regering te gaan helpen met het verstrekken van lijkzakken en het vervoer van de lijken naar de plekken waar de identificatie moet plaatsvinden.

Ook gaat de hulporganisatie veerboten sturen naar de mensen die het niet langer uithouden op het eiland Leyte, waar op de meeste plekken naast de schade, de lijken, het tekort aan water en voedsel ook geen elektriciteit beschikbaar is. De mensen worden naar Cebu gebracht. Daar gaat het Rode Kruis een opvanglocatie inrichten en de mensen voorzien van hulp. De directeur van het Rode Kruis noemt het een onmenselijke situatie als mensen niet meer zelf over hun lot kunnen beslissen.

Morgen ga ik juist naar de plek toe waar deze mensen weg willen. Een Filipijnse collega zei vandaag tegen mij: “soms heb ik het gevoel dat ik niet op de Filipijnen ben, maar op een andere planeet terecht ben gekomen”. Morgen ga ik die andere planeet bezoeken. De Filipijnen stond hoog op mijn lijstje van nog te bezoeken vakantiebestemmingen, maar niet op deze manier.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.