Rode Kruis: “Wederopbouw tussen de wilde orchideeën”

Op zaterdag 17 november landde een Emergency Response Unit (ERU), met 2 Belgische, 1 Nederlandse, 1 Luxemburgse en 1 Deense deelnemer in de Filipijnen. Hun taak is om noodhulpgoederen te verdelen, zoals dekens, hygiënekits, kooksets en voedsel. Eén van de teamleden, Valérie Batselaere, vertelt wat ze meemaakte.

“We bevinden ons in Carles, het meest noordelijke dorp van de Ilio-regio op het eiland Panay. Toen de tyfoon Haiyan hier voorbij raasde, vernielde hij 90% van de huizen. De meeste vissers zijn ook hun boten kwijt, en daarmee hun enige inkomen.

En toch zijn heel wat mensen alweer begonnen met de heropbouw. Ze proberen de restanten van hun oude huizen te gebruiken om een soort woning te construeren, wat niet makkelijk is zonder fatsoenlijk werkmateriaal. De meesten onder hen hebben geen geld om spijkers, hout, bamboe of staalplaten te kopen. Bovendien zit het hele dorp zonder elektriciteit, omdat duizenden kilometers aan elektriciteitspalen en bedrading werd weggewaaid door de tyfoon. Het kan nog maanden duren voordat dit hersteld is. De mobiele kliniek van het Koreaanse Rode Kruis is de enige vorm van gezondheidszorg die momenteel beschikbaar is.

Met zeven in een hut
Ik ontmoet Josephine (56) en haar man Jose (57). Ook zij moesten toekijken hoe hun huisje werd weggeblazen door Haiyan. Ze hebben ondertussen een klein onderkomen gemaakt met de brokstukken, waar ze de rijst bewaren die ze geteeld hebben: slechts 30 zakken, waarvan ze de helft als huurprijs betalen aan de eigenaar van hun land. Josephine en Jose wonen in hun geïmproviseerde hut, samen met hun dochter, haar twee jonge kinderen en hun 15-jarige zoon Andrew, die een mentale handicap heeft. Wanneer het begint te regenen, schiet Andrew in paniek omdat hij denkt dat de tyfoon opnieuw begint. Hij zit te trillen in de armen van zijn moeder terwijl we onderdak zoeken in de hut.

Een tante loopt binnen en vraagt zich af wie we zijn. Zijn we soms dokters? Ze heeft namelijk al sinds de tyfoon last van vreselijke pijn in haar borst. Ze heeft nog geen dokter gezien en ook geen geld om naar de kliniek te gaan, die ver weg is en misschien niet eens open is. Ik raad haar aan om de mobiele kliniek van het Koreaanse Rode Kruis te raadplegen en ondertussen zo weinig mogelijk te bewegen.

Zo gauw de regen wat mindert, verlaten we de hut om de noden van de lokale bevolking verder in kaart te brengen. Jose gaat terug naar zijn rijstveld. Josephine toont me de wilde orchideeën, die de tyfoon overleefd hebben. De veerkracht van de mensen hier is ongelooflijk: ze wonen in één van de mooiste, maar ook meest rampengevoelige landen ter wereld, maar ze blijven hartelijk en positief.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.