Aardbeving Haïti

Rose Yoleine Beaubrun strijdt voor vrouwenrechten

 

Ze is moeder van twee kinderen, kunstenares, ondernemer, maar ook zeer actief als gemeenteraadslid in de gemeente Delmas, een deel van Port-au-Prince. Een belangrijk strijdpunt is voor haar de veiligheid van vrouwen. Vrouwen in Haïti hebben veel te maken met bedreigingen, geweld en verkrachting. De plekken waar nog steeds veel mensen dicht bij elkaar in tijdelijke onderkomens wonen omdat ze hun huis zijn kwijtgeraakt door de aardbeving, zijn extra gevaarlijk. Rose Yoleine wil daar o.a. via de lokale politiek verbetering in aanbrengen. Want een deel van het probleem zit  hem in de inrichting van de openbare ruimte. Betere verlichting en beter zicht vergroten de veiligheid. Daar werkt ze dus aan in de gemeenteraad. En via de Vereniging van Gemeenten en met ondersteuning van de VNG promoot ze de deelname van vrouwen in de politiek. Want (ook) in Haïti blijft de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek nog steeds ver achter. Volgens Rose Yoleine houden mannen hun vrouwen tegen, omdat ze bang zijn dat vrouwen hen voorbijstreven in macht en invloed. Met een groep andere vrouwen komt ze één keer per maand bijeen om elkaar aan te moedigen. Haar droom is een toekomst van gelijke rechten en mogelijkheden voor vrouwen. Van alle sociale lagen, voegt ze strijdbaar toe.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.