Aardbeving Haïti

Ruim de helft van actieopbrengst SHO aardbevingsramp Haïti besteed

Twee jaar na de zware aardbeving op Haïti hebben de SHO-deelnemers 67,8 miljoen euro besteed aan noodhulp en wederopbouw op Haïti. Dat staat in de nieuwsbrief die de SHO vandaag uitbrengt. De SHO startte direct na de ramp op 12 januari 2010 de actie ‘Help slachtoffers aardbeving Haïti’. Bij de start van deze actie spraken de SHO-deelnemers af de opbrengst tot eind 2014 in te zetten voor hulp op Haïti.

Op 12 januari is het precies twee jaar geleden dat Haïti werd getroffen door een zware aardbeving. Bij deze ramp vielen 222.650 doden en 300.000 gewonden. 1,5 miljoen mensen raakten dakloos. Wereldwijd werden acties opgezet om geld in te zamelen voor hulp aan de slachtoffers. In Nederland werd via Giro 555 111 miljoen euro bij elkaar gebracht, waarvan de Nederlandse overheid 41 miljoen euro doneerde. Tot nu toe is ruim de helft van deze actieopbrengst besteed aan vooral onderdak, voedsel- en watervoorzieningen.

De SHO-deelnemers zullen de resterende opbrengst nog tot eind 2014 inzetten voor hulp aan de Haitiaanse bevolking. Zij gaan onder meer door met het bouwen en repareren van huizen en het geven van trainingen over veiliger bouwen. Zij werken aan het herstel van waterleidingen en -aansluitingen en aan een goede verwerking van afvalwater. Ook voeren zij projecten uit om de werkgelegenheid te stimuleren en het onderwijs te verbeteren.

In de nieuwsbrief die de Samenwerkende Hulporganisaties vandaag uitgeven, staat welke hulp tot nu toe is geboden en wat de plannen zijn voor de komende drie jaar. Klik hier om de nieuwsbrief te downloaden.

In april 2012 brengt de SHO een gedetailleerde rapportage uit over de resultaten van de eerste twee jaar hulpverlening op Haïti.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.