‘Saamhorigheid onder Filipijnen is groot’

Huidige tussenstand Giro555 is € 33.494.826

Actievoorzitter Henri van Eeghen is sinds gisteravond in de Filipijnen. Vanmorgen werden in Cebu een opslagloods met hulpgoederen van onder andere Unicef en Cordaid bezocht en daarna een sporthal van de gemeente Cebu waar 50 gevluchte families uit Tacloban verblijven. Nog steeds worden er in het land volop acties gevoerd voor Giro555. De laatste tussenstand bedraagt € 33.494.826

Van Eeghen is op onderzoekreis in de Filipijnen. De komende dagen bezoekt hij hulpprojecten van de Samenwerkende Hulporganisaties op de zwaar getroffen eilanden Leyte en Samar. Zaterdag a.s. vliegt hij terug naar Nederland.

“Wat ik vandaag vooral heb ervaren is saamhorigheid tussen de Filipijnen. Mensen steunen elkaar waar mogelijk. Ik hoor dramatische verhalen. Mevrouw Carolina Mawbuena zit hier al twee weken. Een seconde glimlachte ze toen ze zei dat haar 6 kinderen de ramp hadden overleefd. Maar verder heeft ze alles verloren. Ze wil proberen hier op Cebu een nieuw leven te beginnen, maar heeft nog geen idee hoe. Deze dagen probeer ik te onderzoeken hoe hulporganisaties deze mensen weer een perspectief kunnen bieden”.

Optimisme is er ook: “Ik sprak ook mensen die vol waren van energie. Die terug willen om hun huis weer op te bouwen”.

Honorair consul dhr Roberto Aboitiz zei in een ontmoeting op het Nederlandse consulaat in Cebu trots te zijn op de vrijgevigheid in Nederland: “Het is geweldig wat mensen in Nederland voor de Filipijnen doen. Het wordt door de mensen hier zeer gewaardeerd”.

Henri van Eeghen: “De indruk is dat veel mensen niet bij de pakken neer zitten. Zij pakken letterlijk hamer en spijkers om hun huis weer neer te zetten. Hulpverleners vertellen dat ze snel voedselpakketten uitdelen, om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Daarbij zeggen ze letterlijk: no time to waste. Tijd om te praten over wat mensen is overkomen is er niet. Toch zal er ook ruimte moeten komen om trauma en verdriet te verwerken”.

Tussenstand

Nog steeds worden er in het land volop acties gevoerd voor Giro555. De laatste tussenstand van deze ochtend bedraagt € 33.494.826

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.