Stop de ebola-ramp

Sabine blogt vanuit ebola-gebied: slechts 1 persoon is er nodig

Slechts 1 persoon is er nodig om een heel dorp of zelfs een stad van 1 miljoen mensen zoals Monrovia met ebola te confronteren. 1 persoon stak de grens over van Guinnee naar Liberia en bracht de sneeuwbal in dit land aan het rollen. Slechts 1 persoon bracht ebola naar de hoofdstad Monrovia. Slechts 1 persoon bracht ebola naar een gemeenschap. Al die 1 personen zorgden voor een ramp. De 1 persoon die ebola van het platteland naar Monrovia bracht, kwam terecht in Westpoint, een sloppenwijk aan de rand van de stad. Noch hij, noch zijn omgeving had in de gaten dat hij ebola de wijk in bracht. Hij dacht zelf dat hij te veel palmwijn had gedronken en zijn buurtgenoten hadden geen idee. Ze verzorgden hem en na zijn overlijden raakten ze allemaal zijn lichaam aan. Niet snel daarna werd de een na de ander ziek en overleed. Die paar mensen besmette hun familieleden en zij weer hun buren. Dat is in een sloppenwijk als Westpoint ook niet zo moeilijk: huisjes staan dicht op elkaar, er is geen fatsoenlijke riolering en iedereen is met elkaar verbonden. Zie daar maar eens geen ebola te krijgen, zou ik zeggen. 

Toen besloot 1 persoon uit Westpoint naar zijn familie op het platteland te vertrekken. Hij stierf daar aan ebola en zijn lichaam werd ritueel begraven. De 1 na de ander werd ziek. De helft van het dorp is gestorven en ebola heeft een diepe krater geslagen in de gemeenschap. 1 persoon uit dat dorp trok naar een ander dorp. Niet wetend dat het virus met hem mee reisde. Hij stierf, maar besmette wel zijn moeder en zus. Moeder overleed en zus overleefde: 1-1 werd de eindstand in de wedstrijd mens tegen virus.

Zo ontstaat een netwerk van reizigers die het virus over het land verspreiden. 1 persoon zorgt voor vele besmettingen en vele familiedrama’s. In Liberia raakten al meer dan 7.000 mensen door 1 persoon besmet. Je weet niet wie die 1e persoon is. Het kan iedereen zijn, want ebola reist als stiekeme verstekeling mee. De ketting van besmettingen kan veel vaker doorbroken worden, maar nog elke dag raken mensen geïnfecteerd.

1 persoon kan daar iets aan doen: namelijk doneren op Giro555. En als we al die 1 personen dan bij elkaar optellen, net zoals we bij ebola doen, dan ontstaat een netwerk van mensen die geven om die 1e persoon die nu ergens in Liberia, Guinee of Sierra Leone aan het vechten is voor zijn of haar leven. Of we steunen 1 persoon die zich elke dag weer inzet om mensen te informeren over deze ziekte, om contacten te traceren, zieken verzorgt of die de doden begraaft.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.