Sabine blogt vanuit het ebola-gebied: En… actie

Terwijl ik de huizen van Monrovia steeds kleiner zie worden, wordt mijn dochter Sacha (9) gefilmd door Hart van Nederland. Ze heeft besloten in actie te komen voor Giro555 en heeft samen met haar vader een mail gestuurd naar de bovenbouw van haar school. Als een ware directrice dicteerde ze paps haar tekst en met gevoel voor stijl beplakte zij een zwarte doos (ooit huis voor flessen Gin) van de lokale slijter met Giro555 stickers. Oma fungeerde als figurant en geflankeerd door haar vriendinnetje maakte mevrouw haar debuut.

Terwijl ik gefrustreerd in een hotelbed in Abidjan (Ivoorkust) lig, verschijnt mijn dochter om stipt 6 uur bij Beeld en Geluid in Hilversum met de bewuste zwarte doos. Sacha mocht de actiedag openen en samen met Giro555 actievoorzitter Henri van Eeghen mocht ze op de rode knop drukken om het startbedrag van de dag bekend te maken. Na dit officiële moment had mijn kleine diva nog interviews met verschillende media, zoals RTL Nieuws en Jeugdjournaal. Iedereen was het er over eens: ze is een ware persvoorlichter in de dop. De enige voorwaarde die mijn man en ik er aan gesteld, was dat er geen verhaaltjes mochten worden ingefluisterd. Ze moest onbevangen en puur haar eigen verhaal vertellen. Dat deed ze, en daarmee maakte ze grote indruk op velen.

Ik heb de actiedag in Beeld en Geluid uiteindelijk niet gehaald. Ik deed in 24 uur 5 verschillende West-Afrikaanse landen aan en heb ruim 14 uur op een luchthaven in Ivoorkust doorgebracht. Frustrerend en verdrietig, want ik had graag verteld wat ik allemaal had gezien en meegemaakt in Liberia.

Niemand had me beter kunnen ‘vervangen’ als mijn eigen 9 jarige meisje. Door haar was ik er toch een beetje bij. Toen ik haar interviews en items terug keek, viel me iets op. Niemand heeft die dag zo simpel en helder kunnen verwoorden waarom de Nationale Actie ‘Stop de ebola-ramp!’ zo belangrijk was. Ze zei: “er gaan mensen dood en dat is sneu. Mensen moeten niet meer ziek worden en we moeten ze beter maken.”

 

Treffender kon het niet samengevat worden.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.