Samen in actie
voor noodhulp

Samen in actie tegen corona: hier doen we het voor

Giro555 voert actie om corona te bestrijden in kwetsbare landen. Beelden uit bijvoorbeeld India en Nepal bewijzen maar weer eens hoezeer corona mensenlevens verwoest. Het ingezamelde geld is bestemd voor medische noodhulp en voor wereldwijd sneller vaccineren.

De hulporganisaties achter Giro555 roepen Nederland op om solidair te zijn met mensen in landen waar het krijgen van een vaccin veel lastiger is dan hier. Bijvoorbeeld door logistieke uitdagingen en een gebrekkige gezondheidszorg. Het ingezamelde geld is bestemd voor het mogelijk maken van vaccinaties en voor medische noodhulp aan coronaslachtoffers.

mondkapjes
vaccineren
kleding
training

Geen ziekenhuisbed te krijgen

In India en Nepal zijn zo veel coronabesmettingen dat ziekenhuizen de zorg niet meer aankunnen. “Mijn 78-jarige moeder kreeg corona, maar er was geen bed voor haar,” vertelt Deepesh Paul Thakur uit Nepal, medewerker van World Vision. In Nepal – dat momenteel het hoogste reproductiegetal van de wereld heeft – groeit het aantal coronabesmettingen explosief.

Lees ook: Deepesh (Nepal) verzorgt zelf zijn moeder in het ziekenhuis

UNICEF-medewerker Sonia Sarkar bericht uit India: “Overal in de stad en op het platteland wordt er wanhopig gebeld en geappt door vrienden en familieleden. Iedereen hoopt op dat ene bericht dat iemand erin is geslaagd een ziekenhuisbed of een zuurstoffles voor een geliefde te vinden.”

Lees ook: Ineens begonnen mensen in paniek medicijnen te hamsteren en zuurstofflessen te kopen

Snel noodhulp en vaccins nodig

Naast India en Nepal vraagt Giro555 speciale aandacht voor Ethiopië, Oeganda en Jemen. Ethiopië hoort bij de door corona zwaar getroffen Afrikaanse landen. Het geweld in de regio Tigray, waardoor honderdduizenden mensen op de vlucht zijn, maakt het voor het coronavirus makkelijk om zich te verspreiden. In Oeganda is amper één procent van de bevolking gevaccineerd, terwijl het land 47 miljoen inwoners telt. En in Jemen is de coronapandemie een ramp bovenop een ramp, aangezien het land na vijf jaar burgeroorlog in puin ligt. Naast medische noodhulp moeten de inwoners van deze en andere kwetsbare landen dus ook snel een vaccin krijgen. 

Lees ook: Vijf landen, vijf coronarampen in cijfers en beeld

555Collectebus rijdt door Nederland

Tijdens de actie rijdt de 555Collectebus door Nederland. Hij zal verschillende plekken in het land aandoen waar mensen in actie komen en onder meer stoppen bij GGD-priklocaties. De GGD ondersteunt de actie door op alle priklocaties op te roepen tot het geven aan Giro555. “Het is heel belangrijk dat ook in de armste landen en conflictgebieden gevaccineerd kan worden. Alleen zo krijgen we corona wereldwijd onder controle. Wij ondersteunen deze actie daarom van harte,” zegt GGD GHOR voorzitter André Rouvoet.

Hieraan besteden de hulporganisaties achter Giro555 het ingezamelde geld: 

  • De gekoelde distributie en opslag van vaccins, het opzetten van vaccinatielocaties en het trainen van zorgmedewerkers, zodat zij vaccins kunnen toedienen.
  • Het versterken van de gezondheidszorg en medische infrastructuur in kwetsbare landen, zodat vaccins snel en effectief kunnen worden ingezet.
  • Het bieden van medische noodhulp aan coronaslachtoffers, zoals beademingsapparatuur, IC-bedden en zuurstofflessen.
Geef nu button
Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.