Samen in actie
voor noodhulp

Save the Children bestrijdt Corona in India

Sinds het uitbreken van de coronapandemie in 2020 biedt Save the Children in India steun aan de meest kwetsbare kinderen en hun families. In mei 2021 werden in India op één dag meer dan 400.000 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld. Dat aantal staat inmiddels op ruim 32 miljoen besmettingen, wat ruim 15% van het wereldwijd aantal besmettingen is.

Hoewel vaccineren effectief blijkt, zijn er uitdagingen in de vraag en het aanbod van vaccinaties. De meeste vaccinatieprogramma’s zijn er vooral op gericht om iedereen een kans te geven gevaccineerd te worden. De beslissing voor een vaccin begint al eerder. Het is belangrijk te begrijpen hoe mensen deze beslissing nemen, zodat vaccinatieprogramma’s hen aanmoedigen zich te laten vaccineren. 

Toen de scholen voor een korte periode weer opengingen, wordt handen wassen door kinderen op school geoefend voor de veiligheid van COVID-19 en werden mondmaskers uitgedeeld aan de kinderen door Save the Children.

Met gelden van Giro 555 organiseert Save the Children bewustwordingscampagnes over COVID 19-vaccinatieactiviteiten. Met mobiele teams in de gebieden Rajasthan, Madhya Pradesh en Odisha worden zo’n 450.000 mensen bereikt. Ook zet Save the Children helpdesks op voor vaccinatieregistratie in lokale ziekenhuizen en gezondheidscentra. Mensen die geen toegang tot digitale technologie hebben, kunnen zich op die manier ook registreren. 

Op 20 mei 2021 heeft Save the Children 15 zuurstofconcentratoren gedoneerd aan 2 ziekenhuizen in Telangana. In elk ziekenhuis worden 250 bedden toegewezen voor de zorg voor ernstig zieke COVID-19-patiënten. Elke concentrator is INR 1.20.000 waard. Hier ontvangen medewerkers van het Niloufer-ziekenhuis voor vrouwen en kinderen in Hyderbad de gedoneerde zuurstofconcentrators. Prasanthi Bathina van Save the children spreekt tijdens de aflevering met het personeel van het ziekenhuis.

De gezondheidsstructuur in India is ontoereikend en onvoldoende voorbereid om te reageren op de huidige COVID 19-golf. Het overbelaste gezondheidssysteem leidde tot een tekort aan zuurstof, IC-bedden en broze toeleveringsketens die chaos veroorzaakten in de steden van India. Het zeer besmettelijke virus verspreidt zich ook snel in de dorpen op het Indiase platteland. Met Giro 555-gelden zorgt Save the Children voor meer COVID-bedden in gezondheidscentra. Ook zorgt Save the Children voor benodigde apparatuur: digitale thermometers, bloeddrukapparaten, rolstoelen, ventilatoren, zuurstoftoevoer, glucometers, glucometerstrips, medische maskers, handschoenen, gezichtsbescherming en ontsmettingsmiddelen. Hiermee worden 25.000 mensen bereikt.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.