Help slachtoffers
aardbeving

Save the Children biedt óók mentale noodhulp

De vijfjarige ‘Rama’ werd wakker toen de aardbeving haar huis deed schudden en haar vader haar uit het beschadigde gebouw droeg. Het gezin werd in de ijskoude regen op straat gezet met nauwelijks kleren aan. Rama, haar ouders en broers verblijven nu in een tijdelijk onderkomen in Idlib. 

Rama’s moeder “Ons huis is onbewoonbaar geworden en ik weet niet hoe we het leven en de omstandigheden in een kamp kunnen accepteren, maar het is hier beter en veiliger dan de huizen, want die zijn gebarsten. We hebben veel dingen nodig, waarvan het belangrijkste onderdak is en de behoeften van de kinderen.” Ze vertelt dat Rama moeite heeft om te verwerken wat ze heeft meegemaakt. Het kleine meisje krijgt nu mentale steun van onze partner Hurras. 

Rama en haar broers en zussen nemen deel aan psychosociale steun activiteiten van Save the Children-partner Hurras in hun tijdelijke onderkomen. In crisissituaties als deze, wanneer kinderen zijn blootgesteld aan levensbedreigende gebeurtenissen, hebben ze hulp nodig om te herstellen en in het reine te komen met wat er is gebeurd. Zonder de juiste steun kan de mentale tol voor kinderen enorm zijn. Hurras werkte aan snelle respons voor kinderen in de nasleep van de aardbeving, waaronder mentale noodhulp activiteiten door middel van recreatieve activiteiten. Deze activiteiten, die mede-begeleid worden door een psycholoog, helpen kinderen hun ervaringen te verwerken.

Save the Children in Syrië 

Save the Children biedt hulp aan slachtoffers van de aardbeving in zowel Syrië als Turkije. In Syrië verlenen we hulp via dertien lokale partners in Idlib en Aleppo. De afgelopen weken hebben we 139.254 mensen bereikt door o.a.: 

  • Ondersteuning met zoek- en reddingsacties;
  • Verstrekking van noodrantsoenen, dekens, tenten en warme kleding; 
  • Levering van veilig drinkwater en essentiële hygiëne- en sanitaire voorzieningen; 
  • Levering van brandstof aan twee ziekenhuizen en aan een plaatselijke bakkerij die 7.500 zakken brood per dag levert; 
  • Oprichting van kindvriendelijke ruimtes om kinderen en hun verzorgers te helpen de verschrikkelijke ervaringen die zij hebben meegemaakt, te boven te komen. 


Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.