Nederland
helpt
Sulawesi

Seni: “Ik hoop dat mijn kindje niet geboren wordt in een tent”

Seni was acht maanden zwanger op het moment van de aardbeving en tsunami. Haar huis stortte in elkaar. “Ik rende zo hard als ik kon op blote voeten”, begint Seni haar verhaal. Seni was aan het koken in haar keuken toen de bodem onder haar voeten letterlijk in elkaar zonk. “Ik was bang dat ik mijn kind zou verliezen, zo snel rende ik mijn huis uit.

“Ik was totaal in paniek en gaf bijna op”
Seni bleef rennen met haar man en oudste dochter, maar kwam er ineens achter dat ze haar zoon niet kon vinden in de buurt van hun huis. “Waar is mijn zoon? Ik kon hem nergens vinden. Ik was totaal in paniek. Ik huilde en gaf bijna op. Een paar uur later vond ik hem op een veilige plaats bij bekenden. Dank God, hij was veilig” vertelt Seni emotioneel. “Ik heb geen kleren meegenomen. Alles wat ik heb is wat ik nu draag.”

Dankbaar ondanks de situatie
Seni brengt haar dagen nu door in een kleine tent. Ze deelt deze plek met vijf andere families. Er is geen afgezonderde plek voor haar, maar Seni is dankbaar voor de huidige toestand. “Ik dank God. Veel mensen stierven tijdens het vluchten. Mijn familie is veilig”, vertelt Seni dankbaar.

Zwangerschap maakt overleven moeilijk
In haar zwangere toestand is het wel moeilijk voor Seni. “Ik heb meer water nodig, maar dat is er niet. Soms neem ik een bad van slootwater. Mijn man moet ver lopen om water voor mij te halen. Vervolgens koken we het water hier, zodat ik het kan drinken”, vertelt ze. Slapen is ook een probleem: “Het lukt me niet in slaap te komen, omdat het te klein, warm en druk is.”

Blij met een deken, zeil en matje
Seni kreeg een overlevingspakket van een van de hulporganisaties. Ze is er erg mee geholpen: “Ik ben zo blij, want ik kan mijn hele lichaam onder dit kleed stoppen. Het zeildoek is helemaal nieuw, waardoor het regenwater niet meer door de tent komt. Ook kan ik nu op een matje slapen, zodat mijn lichaam niet meer zo’n pijn doet.” Een aantal verpleegkundigen zijn langs geweest en onderzochten Seni.

Toch hoopt ze dat ze niet bevalt in deze tent: “Ik hoop dat mijn kindje niet hier geboren wordt en dat ik de baby hier moet verzorgen. Ik heb babyspullen nodig, en hoop dat mijn kindje in ons eigen huis opgroeit.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.