Aardbeving Java

Giro555-actie aardbeving Java half miljoen mensen bereikt

Twee jaar na de zware aardbeving op het eiland Java in Indonesië ronden de Samenwerkende Hulporganisaties de wederopbouwwerkzaamheden af. De actie ‘Aardbeving Java-Help nu’ leverde ruim 4 miljoen euro op. Met de opbrengsten is bijgedragen aan noodhulp en wederopbouw in het getroffen gebied. In totaal heeft de hulpverlening via Giro555 ruim een half miljoen mensen bereikt.

Op zaterdag 27 mei in de vroege ochtend vond de zware aardbeving plaats in de provincies Jogjakarta en Midden-Java, allebei op het eiland Java in Indonesië. De aardbeving, die een kracht had van 6,2 op de schaal van Richter, zorgde voor grote schade over een enorme oppervlakte en leidde tot grote humanitaire nood. Er vielen meer dan 5.700 dodelijke slachtoffers, 80.0000 gewonden en ruim 300.000 huizen en scholen werden totaal of gedeeltelijk verwoest. Meer dan duizend naschokken troffen het gebied na de beving nog.

In de noodhulpfase is directe hulp verleend in de vorm van vier mobiele klinieken, tenten, psychologische bijstand, 13.000 hygiënepakketten, 225.000 voedselpakketten water en sanitaire voorzieningen voor 75.000 getroffenen. Daarnaast is ingezet op wederopbouw van economische activiteiten voor 75.000 mensen, wederopbouw van huizen voor 180.000 mensen en wederopbouw en inrichting van scholen voor ruim 11.000 leerlingen. Bovendien is een deel van het SHO-geld gebruikt voor versterking van lokale hulporganisaties op het gebied van rampenbeheer. Alle programma’s zijn inmiddels afgerond.

De organisaties achter deze Giro555-actie zijn: ICCO & Kerk in Actie, Cordaid/Mensen in Nood, het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling, Tear, Terre des Hommes en Unicef Nederland. Aan deze actie namen twee gastdeelnemers deel: Hivos en Save the Children. Zij hebben ook hulpprojecten gefinancierd uit de opbrengsten van de ‘Aardbeving Java-Help nu’ actie.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.