Aardbeving Haïti

SHO-deelnemers treffen maatregelen tegen cholera

Alle SHO-deelnemers treffen op dit moment maatregelen om te voorkomen dat de cholera op Haïti zich verder verspreidt. Inmiddels zijn bijna 200 mensen dodelijk getroffen en meer dan 2000 geïnfecteerd.

De uitbraak van de ziekte vond vorige week plaats in het noordelijk en centraal gelegen deel van Haïti, de Artibonite regio, vernoemd naar de gelijknamige rivier. Deze gebieden werden destijds niet getroffen door de aardbeving. Naar alle waarschijnlijk is het water afkomstig uit de Artibonite rivier de oorzaak van het ontstaan van de cholera-uitbraak. Op dit moment onderzoekt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) wat de exacte oorzaak is.


Verdere verspreiding voorkomen

Belangrijkste op dit moment is, voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt naar de hoofdstad Port-au-Prince waar honderdduizenden mensen nog steeds in tentenkampen leven. Cholera komt al een eeuw niet meer voor op Haïti. Bij vijf mensen in de hoofdstad, afkomstig uit de Artibonite regio, is de ziekte geconstateerd, deze mensen zijn behandeld en voorlopig geïsoleerd. Verschijnselen van de ziekte zijn: diarree, overgeven en hevige pijnen in de onderbuik met uitdroging tot gevolg. Deze symptomen openbaren zich binnen drie tot vier uur. Met man en macht wordt door (internationale) hulporganisaties gewerkt aan het bestrijden van de ziekte. In de eerste zes maanden van de hulpverlening richtten alle SHO-deelnemers zich vooral op de onderdelen water en sanitatie juist om het uitbreken van dit soort epidemieën te voorkomen. De komende maanden zal dit opnieuw de inzet zijn, onder andere door het aanleggen van structurele watervoorzieningen.

 

UNICEF heeft samen met haar lokale partners teams samengesteld die gespecialiseerd zijn in water en sanitatie. Deze geven in het getroffen gebied onder meer voorlichting over hygiëne – wassen van handen met zeep en het koken van water – en ontwikkelen versneld actieplannen om waterputten gevrijwaard te houden van bacteriën door deze met chloor te ontsmetten. Evenals Oxfam Novib en Save the Children heeft UNICEF waterzuiveringstabletten, rehydratievloeistof, antibiotica en hygiënepakketten vanuit Port-au-Prince naar de regio gestuurd. Maar ook tenten en matrassen die de overvolle gezondheidscentra en ziekenhuizen kunnen gebruiken om patiënten op te vangen.

 

Schoon drinkwater

Het Rode Kruis stuurt vrachtwagens naar de regio Artibonite met 31.000 liter schoon drinkwater, chloortabletten en drie mobiele cholera behandelcentra die 3600 mensen van zorg kunnen voorzien. De mobiele behandelcentra zijn onder andere voorzien van voorraden antibiotica en grote tenten en matrassen om de capaciteit van het ziekenhuis te vergroten. In Petite-Rivière worden extra waterzuiveringsinstallaties geplaatst. Ook heeft het Rode Kruis een sms-campagne ingezet om het belang van hygiëne en schoon drinkwater te benadrukken. Het Rode Kruis radiostation in Haïti last dit weekend een extra uitzending in om mensen voor te lichten over de maatregelen die ze kunnen treffen om te voorkomen dat ze cholera krijgen.


Oxfam-teams
zijn dit weekend in actie gekomen in Petite- Rivière, na berichten over een cholera-uitbraak in het kamp Artibonite. Hier wonen mensen nog altijd in moeilijke omstandigheden na de aardbeving. Dit weekeinde was het doel om 25.000 mensen te bereiken met waterzuiveringstabletten, rehydratievloeistof en zeep. Het streven is om voor woensdag 27 oktober de cholera-uitbraak in te dammen. Uit de berichtgeving blijkt ook dat de ziekte zich stabiliseert.
Raphael Mutiku is Oxfam’s gezondheidsadviseur ter plaatse: “We werken zo snel mogelijk om de verspreiding van cholera tegen te gaan. We hebben veel voorraden en de ziekte is gelukkig goed te behandelen. We zijn wel bezorgd dat de cholera ook in Port-au-Prince zal uitbreken, maar de bevolking in de stad heeft betere toegang tot schoon water en latrines en men weet meer over hygiëne en preventie dan de bevolking op het platteland. Afgelopen vrijdag waren al vijf Oxfam-medewerkers ter plaatse om schoon water en sanitaire voorzieningen aan te leggen. Via de radio worden tienduizenden mensen bereikt met gezondheidsinformatie en preventie.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.