SHO-deelnemers zeer bezorgd over situatie Syrië

De humanitaire crisis in Syrië neemt zeer ernstige proporties aan door het aanhoudende geweld. Dagelijks bereiken ons beelden over slachtoffers van het geweld in Syrië. Hulp is hard nodig. De meeste SHO-deelnemers (hulporganisaties die zijn aangesloten bij de Samenwerkende Hulporganisaties) verlenen momenteel hulp aan de slachtoffers van het geweld in Syrië. Zij doen dat ieder via hun eigen kanalen, bijvoorbeeld via een internationale koepelorganisatie of lokale partnerorganisaties.

Om veiligheidsredenen is het zeer moeilijk om hulp te verlenen in Syrië zelf, maar dat gebeurt wel door sommige SHO-deelnemers. Daarnaast verlenen de SHO-deelnemers ook humanitaire hulp aan de honderdduizenden Syrische vluchtelingen in de omringende landen Libanon, Jordanië, Turkije en Irak. Zij bieden medische zorg en voorzien in de distributie van onder andere voedsel, dekens, extra kleding, kachels en brandstof. Ook het geven van onderwijs en het inrichten van veilige speelplaatsen voor kinderen is onderdeel van deze hulpverlening. De organisaties voeren in Nederland eigen campagnes om aandacht te vragen voor de slachtoffers en om fondsen te werven.

Tot op heden hebben de SHO-deelnemers gezamenlijk besloten Giro 555 niet open te stellen voor Syrië. Giro 555 wordt na zorgvuldige afweging opengesteld wanneer er onder meer sprake is van een grote geefbehoefte onder het Nederlandse publiek en wanneer een nationale Giro 555-actie een meerwaarde heeft boven afzonderlijke campagnes van de deelnemers. Dat laatste is vooral het geval bij een plotseling ramp van een uitzonderlijke omvang, zoals de Tsunami in 2004 en de grote aardbeving in Haïti. Door Giro 555 open te stellen wordt voorkomen dat het Nederlandse publiek in korte tijd meerdere malen om steun wordt gevraagd voor hetzelfde doel. In Syrië is sprake van een langdurige noodsituatie, waarbij de SHO-deelnemers daar waar mogelijk hulp verlenen met de trouwe steun van hun eigen achterbannen.

De SHO volgt de situatie op de voet om te bekijken wanneer we op grote schaal gezamenlijk hulp kunnen gaan verlenen aan de Syrische slachtoffers van het geweld.

Voor meer informatie over de hulp van de SHO-deelnemers die momenteel gegeven wordt aan de slachtoffers van het geweld in Syrië verwijzen wij u graag door naar de website van de SHO-deelnemers.

CARE Nederland

Cordaid Mensen in Nood

ICCO & Kerk in Actie

Nederlandse Rode Kruis

Oxfam Novib

Save the Children

Stichting Vluchteling

Terre des Hommes

UNICEF

World Vision

 

Beeld: UNICEF

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.