Tsunami Azië

SHO: Hulp bereikt 600.000 mensen

Ondanks logistieke problemen om sommige delen van de getroffen gebieden te bereiken, komt de hulpverlening van de Samenwerkende Hulporganisaties goed op gang. Inmiddels zijn er zo’n acht hulpvluchten aangekomen in Sri Lanka en Indonesië met tientallen tonnen aan hulpgoederen. Meerdere vluchten zullen nog vertrekken in de komende dagen. Eerste noodhulp in de vorm van voedsel, onderdak, medicijnen en watervoorziening wordt momenteel verleend aan zo’n 600.000 slachtoffers van de ramp.

Van Artsen zonder Grenzen zijn al drie vluchten met in totaal 60 ton aan medische hulpgoederen en waterzuiveringsmateriaal in Indonesië aangekomen. Ook is er een medisch team van 17 mensen in Atjeh gearriveerd en heeft men een mobiele kliniek in Banda Atjeh opgezet. In Sri Lanka zijn inmiddels verschillende teams hulpverleners van AzG aangekomen en een vliegtuig met 40 ton hulpgoederen. Een tweede vliegtuig is onderweg. De vliegtuigen hebben genoeg medische materialen bij zich om een bevolking van 30.000 mensen van medische zorg te voorzien. Een AzG team van zes mensen is naar het zuidoosten van India gestuurd.

Een speciale Oxfam/Novib vlucht heeft 27 ton aan materiaal om drinkwater- en sanitaire voorzieningen te kunnen bouwen naar Sri Lanka en Indonesia gebracht. Watertanks voor schoon drinkwater zijn neergezet in meer dan twintig plaatsen in Sri Lanka. Verder worden er in Sri Lanka 25.000 voedselpakketten en 10.000 hygiënepakketten samengesteld en verspreid. Waar geen tanks gebracht kunnen worden door vernietigde wegen en bruggen, worden flessen gedistribueerd. In Colombo is de Lion bierbrouwerij schoongespoeld en wordt er in plaats van bier water gebotteld. 120.000 flessen water worden door het hele land verspreid. Ook in Atjeh worden hygiënepakketten, watertanks en noodlatrines verspreid. Daar zullen ook non-food spullen aan 10.000 families uitgedeeld worden. In India worden voedselpakketten, babyvoeding, emmers, pannen, hout, etc. verstrekt aan 25.000 mensen door een Indiase partnerorganisatie van Novib.

Unicef heeft in Sri Lanka binnen drie dagen na de ramp beddengoed, kookgerei, zeep, handdoeken, watercontainers en materieel voor onderdak voor 30.000 mensen verspreid. Donderdag zijn medicijnenpakketten in Sri Lanka gearriveerd voor 150.000 ziekenhuispatiënten voor de komende drie maanden. Ook zijn er watertanks voor 100.000 mensen aangekocht, die nu verspreid worden. In India voorziet Unicef de zuidelijke staten ondermeer van waterzuiveringstabletten, watertanks, medische voorraden en dekens in een groot deel van de 380 opvangkampen. Vandaag is in Jakarta een voorraad medicijnen en eerstehulp-artikelen voor 200.000 mensen aangekomen en is bestemd voor Sumatra.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft inmiddels twee vluchten naar Colombo gestuurd met hulpgoederen, wwaronder 900 familietenten. Op 1 januari vertrekt er een derde vlucht naar Sri Lanka met 27.000 dekens, 1500 keukensets, 218.640 m2 plastic en 8000 bodybags. Donderdag is er een hulpvlucht naar Medan in Indonesië vertrokken met aan boord 9600 dekens, 1500 keukensets, 62.000m2 plastic, 7200 jerrycans en 5 medische sets om uitgebreide EHBO posten mee in te richten. Ook maandag, dinsdag en waarschijnlijk ook woensdag vertrekken er vluchten naar Medan.

KerkeninActie en ICCO verstrekken o.a. voedsel, drinkwater, dekens en andere hulpgoederen voor 10.000 families in Tamil Nadu in India. Een van hun partnerorganisaties in Indonesië is bezig met het opzetten van vier noodposten in de steden Lhoksamaweu, Banda Aceh en op het eiland Nias.

In Sri Lanka is een chirurg die daar voor Mensen in Nood werkt de eerste dagen na de ramp non-stop bezig geweest met het helpen en opereren van gewonden, er zijn extra medische voorraden gekocht en er is een verkenningsteam de omgeving ingestuurd om gewonden daar te helpen. Een lokale partner van Mensen in Nood/Cordaid heeft een medisch noodhulpteam naar Atjeh gestuurd.

Terre des Hommes is ook gestart met de eerste noodhulpactiviteiten, de nadruk ligt op het verzorgen van voedsel, medicijnen en schoon drinkwater in Sri Lanka, India en Indonesië. Zo wordt in India samen met partnerorganisaties kleding, dekens en slaapmatten aan de bevolking verstrekt.

Tear Fund helpt 2500 families in India met voedsel, kleding, medicijnen, tenten en dekens. De komende dagen zullen duizenden families meer geholpen gaan worden.

Een groot probleem voor de meeste SHO-leden is dat het netwerk aan hulporganisaties en medewerkers dat zij in de rampgebieden hadden, volledig is verdwenen en opnieuw moet worden opgebouwd.

In deze eerste fase van de noodhulp ligt de nadruk met name op onderdak, water en sanitaire voorzieningen, voedsel en medische voorzieningen. Mogelijk zijn in de rampgebieden nog maanden of misschien zelfs jarenlang miljoenen mensen afhankelijk van noodhulp van buitenaf, terwijl tegelijkertijd alle voorzieningen moeten worden hersteld of helemaal opnieuw opgezet.

Onder het motto ‘Help slachtoffers aardbeving Azië’ vragen de SHO de Nederlandse bevolking om financiële steun voor de getroffenen. Sinds zondagavond is gironummer 555 geopend voor giften. Via de website www.giro555.nl kunnen geïnteresseerden op de hoogte blijven van de hulpverlening aan Azie en het verloop van de Nationale Actie.

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn een samenwerkingsverband, dat in tijden van grote crises aandacht vraagt en fondsen werft voor een rampsituatie. De SHO bestaan uit: Artsen zonder Grenzen, Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland. Momenteel is Unicef Nederland voorzitter van de SHO.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.