Giro555-actie voor Birma

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben gironummer 555 opengesteld voor de slachtoffers van de cycloon Nargis in Birma. Giro555 is een samenwerkingsverband van acht Nederlandse hulporganisaties. Bij grote rampen werken zij samen in een Nationale Actie, dit keer onder de slogan ‘Help de slachtoffers cycloon Birma!’.

De situatie in Birma is schrijnend. Het dodental blijft stijgen en er is grote behoefte aan directe hulp. Het kustgebied is het ergst getroffen. 95 procent van de dorpen aan de kust is verwoest. Van de ruim 50 miljoen Birmezen wonen 24 miljoen in het getroffen gebied.

Slachtoffers hebben dringend behoefte aan hulp. Tenten voor beschutting, medicijnen, waterzuiveringstabletten, voedsel en muskietennetten. Er is geen toegang tot schoon drinkwater en voedsel is nauwelijks voorhanden. Bovendien staat een deel van het land onder water. Daardoor is er een grote kans op het uitbreken van epidemieën. Stilstaand zoet water is een kraamkamer voor muggen waardoor grote behoefte is aan muskietennetten.

De cycloon bereikte vrijdagochtend de kust van Birma en sloeg in met windsnelheden tot 190 kilometer per uur. Vele duizenden mensen zijn dakloos geworden of worden vermist; het aantal doden is nog onbekend.

De hulporganisaties achter Giro555 zijn: Kerk in Actie, Cordaid/Mensen in Nood, Het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, stichting Vluchteling, Tear, Terre des Hommes en Unicef.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555: