Tsunami Azië

SHO startten Nationale Actie voor slachtoffers aardbeving Azië

Vanavond hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) Giro 555 geopend voor noodhulp aan de slachtoffers van de vloedgolven in Azië. De omvang van de ramp en de vele duizenden slachtoffers vereisen snel hulp vanuit de internationale gemeenschap; de SHO-deelnemers hopen dat het Nederlandse publiek de hulporganisaties in staat stelt om direct en op uitgebreide schaal te starten met de hulpverlening.

De verschillende hulporganisaties zijn momenteel bezig met het vaststellen van de omvang van de ramp. Zo snel mogelijk zal worden begonnen met het verstrekken van onder meer medische noodhulp, waterzuiveringstabletten en materialen voor noodonderdak. Verwacht wordt dat op korte termijn grote behoefte zal ontstaan aan grote hoeveelheden schoon drinkwater. Schattingen van het dodental liggen nu rond de 12.000; maar nog vele duizenden volwassenen en kinderen worden vermist. Volgens Carol Bellamy, internationaal directeur van UNICEF, kunnen ‘de levens van honderdduizenden kinderen in de kuststreken van de getroffen landen op het spel staan’. De aardbeving, de ergste van de afgelopen veertig jaar, en de daaropvolgende vloedgolven, hebben naast vele duizenden slachtoffers ook een enorme schade aan de infrastructuur veroorzaakt.

Via de website www.giro555.nl kunnen geïnteresseerden vanaf morgenmiddag op de hoogte blijven van de hulpverlening aan de getroffen landen en het verloop van de Nationale Actie. Onder het motto ‘Help slachtoffers aardbeving Azië’ vragen de SHO het Nederlandse publiek om financiële steun voor de getroffenen. Donaties kunnen worden overgemaakt op gironummer 555, ten name van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), Den Haag.

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn een samenwerkingsverband, dat in tijden van grote crises aandacht vraagt en fondsen werft voor een rampsituatie. De SHO bestaan uit: Artsen zonder Grenzen, Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland. Momenteel is Unicef Nederland voorzitter van de SHO.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.