Aardbeving Haïti

Stand van zaken huizenbouw programma Cordaid Mensen in Nood

In maart 2010 begon Cordaid Mensen in Nood met een huizenbouw programma waardoor uiteindelijk zo’n 40.000 Haitianen weer onderdak zullen krijgen. Uiteindelijk zullen er zo’n 8.100 huizen gebouwd en gerepareerd gaan worden, zowel in de stad als op het platteland in de buurt van het epicentrum van de aardbeving.

De afgelopen maanden was het niet altijd even makkelijk om huizen te kunnen bouwen: een orkaan, onrusten tijdens rumoerig verlopen verkiezingen en een enorme uitbraak van cholera leidden allemaal tot het nodige oponthoud. Daar komt nog bij dat het vooral in de stad nog altijd ontzettend moeilijk blijkt om snel huizen te kunnen bouwen. Desondanks is er toch de nodige vooruitgang geboekt. Op dit moment (eerste week van april):

  • Zijn er bijna 1750 huizen gebouwd waarvan het grootste gedeelte (1686) op het platteland. 600 van deze huizen zijn dichtgemaakt met tentzeil. De rest heeft betonnen muren of zal die in de komende weken krijgen.
  • Staan in de stad nu de eerste 60 huizen. 20 hiervan zijn helemaal afgebouwd (note: in de stad is er door de moeilijk omstandigheden pas in november begonnen met het bouwen van huizen).
  • Hebben we meer dan 7500 assessments uitgevoerd (7644). Deze assessments zijn ontzettend belangrijk omdat we op deze manier onze werkgebieden in kaart brengen en kunnen zien waar en voor wie we wel en niet kunnen bouwen.
  • Hebben we in al onze gemeenschappen bewonerscommittees helpen opzetten. Het zijn deze committees die uiteindelijk zelf gaan kijken naar manieren waarop hun wijken op langere termijn ook duurzaam verbeterd kunnen worden.
  • Zijn er verscheidene focus-groepen en micro-planning sessies gehouden. Tijdens deze sessies heeft de lokale bevolking de gelegenheid om ons feedback te geven m.b.t. het bouwen van huizen in hun buurt.

In de komende weken zullen de rest van de assessments worden afgemaakt. Ook zijn we bezig met het opzetten van samenwerkingsverbanden met lokale partner NGOs die ons kunnen helpen bij het uitvoeren van verschillende onderdelen van ons programma. Ondertussen blijven we druk bezig met het zo snel mogelijk afbouwen van de huizen die nog niet af zijn.

gezin in nieuw Cordaid huis

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.