Aardbeving Haïti

Stand van zaken mental health programma Cordaid Mensen in Nood

Cordaid Mensen in Nood’s psycho-sociale programma is in November 2010 van start gegaan. In de afgelopen maanden is er veel werk verricht. Op dit moment (in de eerste week van april 2011):

  • Hebben bijna 55.000 duizend mensen psycho-sociale hulp ontvangen (54,598).
  • Zijn er 172 Haitianen getraint in het verlenen van eerste psycho-sociale hulp (de zogenaamde ‘community level workers’). Zij werken op dagelijkse basis in vluchtelingenkampen en zijn voor veel mensen in de gemeenschap een eerste aanspreekpunt als zij psychologische problemen hebben.
  • Hebben 87 medische staf (verpleegsters en psychologen) extra training ontvangen zodat ze meer specialistische hulp kunnen verlenen aan mensen met traumas of andere problemen als gevolg van de aardbeving.
  • Zijn er door het hele land activiteiten georganiseerd varierend van sport en spel voor kinderen tot activiteiten waarin volwassenen leren om te gaan met stress. Het doel van veel van deze activiteiten was vooral om mensen een moment van ontspanning te geven, even weg uit de dagelijkse realiteit van de kampen.

In de komende weken zal er verder worden gewerkt aan een doorverwijssysteem voor psycho-sociale hulp zodat mensen met serieuzere klachten gemakkelijker betere hulp kunnen krijgen. Omdat mensen na de aardbeving naar plekken in heel Haiti zijn gereisd zal dit systeem op nationale schaal worden uitgerold.

 

psycho-sociale activiteiten met kinderen

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.