Steeds meer hulpverleners komen om bij aanslagen

Vandaag is de Internationale dag van de humanitaire hulp. Op deze dag worden wereldwijd hulpverleners geëerd, die hun leven riskeren om hulp te bieden aan mensen die getroffen zijn door rampen en conflicten.

Vorig jaar verloren wereldwijd 155 humanitaire hulpverleners het leven bij aanslagen. Een triest record en de onrustwekkende tendens zet zich dit jaar voort, zo blijkt uit cijfers die vandaag worden gepresenteerd door onderzoekscentrum Humanitarian Outcomes.

Afghanistan was het land waar vorig jaar de meeste humanitaire werkers stierven bij aanslagen: 81 hulpverleners kwamen er om het leven. Driekwart van alle geweld tegen humanitaire werkers deed zich overigens voor in vijf landen: naast Afghanistan gaat het om Syrië, Zuid-Soedan, Pakistan en Soedan.

Naast 155 doden telde Humanitarian Outcomes in 2013 ook 171 zwaargewonden en 134 ontvoeringen, een stijging met 66 procent in vergelijking met het jaar ervoor. De tendens lijkt zich dit jaar ook gewoon door te zetten. Van januari tot midden augustus telde het onderzoekscentrum al 79 hulpverleners die omkwamen bij aanslagen.

Dinsdag debatteert de VN-Veiligheidsraad in New York over de bescherming van humanitaire werkers.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.