Aardbeving Haïti

Steun aan beroepsopleiding voor bouwvakkers

Jean Duval Louis, leerkracht op de Renafanm school in Port-au-Prince voor
beroepsopleidingen, geeft les aan zo’n 30 studenten. Zij maken aantekeningen bij zijn uitleg over de plattegronden van van een gebouw. Hierna volgt een les in metselwerk.

Eén van de studenten is Rose-Marie Delissaint, 29 jaar. “Na de aardbeving wilde ik graag in de bouw werken. Er is daar zoveel vraag naar goede arbeidskrachten”, legt Delissaint haar keuze uit. Vroeger was werken in de bouw alleen mannenwerk, maar na de aardbeving van 2010 is dat idee sterk veranderd. Vrouwen willen nu ook metselaar en loodgieter worden. Uit eigen ervaring weten ze dat daar veel vraag naar is.

Het Renafanm gebouw heeft veel schade opgelopen door de aardbeving, maar de lessen gingen gewoon door, midden tussen de ruïnes. “Het is hier benauwd en in de lokalen warm” zegt Gina Georges, de directeur van de school. “We zijn veel computers en naaimachines kwijtgeraakt door de aardbeving. En nog steeds is er een gebrek aan materialen, machines en gereedschap.”

Met steun van onder andere ICCO &Kerk in Actie wordt de school herbouwd. In mei 2014 moet het af zijn. 320 Studenten kunnen dan weer les krijgen. Het onderwijs is gratis en zo kunnen zelfs de allerarmsten een beroepsopleiding volgen.

Rose-Marie Delissaint is blij dat, ondanks alle moeilijkheden, zij en haar studiegenoten veel praktijkervaring hebben opgedaan tijdens de lessen. Ze wijst naar een muur van het schoolplein. “Die is gebouwd door studenten van de metselklas. Ik heb zoveel geleerd, ik hoop straks een goede baan te vinden,” aldus Delissaint.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.