Stichting Vluchteling: een derde Zuid-Soedanezen heeft voedsel nodig

Een derde van de 12 miljoen inwoners van Zuid-Soedan heeft direct voedselhulp nodig om te overleven. Dat zegt Stichting Vluchteling, één van de hulporganisaties die zich inzet voor levensreddende hulp in het gebied.

Stichting Vluchteling biedt o.a. gezondheidszorg en schoon drinkwater aan ontheemden in Zuid-Soedan en vluchtelingen in Uganda en Ethiopië.

Geweld en honger
Naar schatting zijn 1,5 miljoen mensen in Zuid-Soedan op de vlucht voor geweld en honger. Daarvan zijn 400.000 mensen gevlucht naar buurlanden, zo blijkt uit de laatste cijfers van UN OCHA , de VN-organisatie die wereldwijd de noodhulp coördineert.

Hulporganisaties hebben ernstige zorgen over Zuid-Soedan. Nu al zijn er ernstige voedseltekorten en stijgende cijfers van ondervoede kinderen. In de plaats Leer is het aantal ondervoede kinderen dat behandeling krijgt, gestegen van 40 naar momenteel 1.000 gevallen per dag.

Hulporganisaties doen wat zij kunnen om mensen van hulp te voorzien. Dat is moeilijk – door het regenseizoen en door conflict – maar niet onmogelijk.

Ook andere hulporganisaties zijn actief in Zuid-Sudan:
ICCO en Kerk in Actie zorgen voor noodhulppakketten en geven voorlichting over het voorkomen van besmettelijke ziekten. Zij zorgen voor speelplaatsen in vluchtelingenkampen. Ook zetten ze zich in voor psychosociale zorg.

Save the Children zorgt voor medicijnen en personeel om de verspreiding van cholera tegen te gaan.

Het Rode Kruis deelt voedsel en tentzeilen uit en zet zich in voor medische zorg.

Vanwege de verslechterende situatie in Zuid-Soedan worden hier op de Giro555-website regelmatig updates gegeven over de situatie ter plaatse en over het werk van hulporganisaties voor de slachtoffers.

Wat u kunt doen:
1. Steun hulporganisaties bij hun inzet voor slachtoffers van de crisis in Zuid-Soedan
2. Creëer awareness: deel informatie over de situatie in Zuid-Soedan via social media

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.