Stop de ebola-ramp

Strijd tegen ebola: 1 jaar later

Precies een jaar geleden, in maart 2014, werd bekend dat de mysterieuze ziekte die in West-Afrika vele slachtoffers maakte, het dodelijke ebolavirus was. Dankzij internationale hulp lijkt het tij nu te keren en daalt het aantal besmettingen. Al zal het nog jaren duren voordat de regio de klap van ebola helemaal te boven is.

De strijd tegen ebola in West-Afrika is in volle gang, en lijkt de eerste vruchten af te werpen. In Liberia zijn inmiddels geen nieuwe besmettingen meer ontdekt, en de WHO liet onlangs weten dat de ebola-epidemie dit jaar zou kunnen eindigen. Helaas is de ebola-epidemie nog lang niet voorbij, het zijn wel eindelijk wat positieve signalen na een jaar van ellende, angst en dood.

Guinee-8-maart1-1024x230
Liberia-8-maart-1024x230
Sierra-Leone-8-maart-1024x310

Ebola, een zeer dodelijk virus dat werd ontdekt in DR Congo in de jaren zeventig, heeft nooit eerder zoveel slachtoffers gemaakt. Tot nu toe raakten meer dan 24.000 mensen besmet met het virus, ruim 10.000 van hen zijn overleden. De zwaarst getroffen landen zijn Sierra Leone, Liberia en Guinee; drie fragiele staten die net opklommen uit een diep dal van instabiliteit en extreme armoede nadat de rust er terugkeerde na diverse burgeroorlogen.

Ramp achter de ramp
Niet alleen om de schrikbarende epidemie in te dammen is wereldwijde hulp nodig. Er voltrekt zich nóg een ramp achter de ebola-uitbraak. Door het stilvallen van de economie ontstaan voedseltekorten. Scholen zijn al maanden gesloten. Mensen vermijden uit angst voor ebola ziekenhuizen. Zwangere vrouwen bevallen daardoor half zo vaak in een kliniek en het aantal niet-ingeënte jonge kinderen is met ongeveer de helft toegenomen.

1akebola1-1024x682

Gulste gevers

In het najaar van 2014 besluiten de samenwerkende hulporganisaties te starten met de Nationale Actie ‘Stop de ebola-ramp’. Nederlanders blijken wereldwijd de gulste gevers te zijn in de strijd tegen ebola. In totaal wordt met de actie 10,5 miljoen euro opgehaald.

Ebola-moeheid
Het belangrijkste nu is dat alle betrokkenen alert blijven dat er geen ebola-moeheid toeslaat. Zodra de strenge regels om ebola in  te dammen niet meer correct worden uitgevoerd, kan de ziekte immers zo weer  oplaaien.

Bovendien zijn de indirecte gevolgen van de ebola-uitbraak groot. Duizenden kinderen hebben hun ouders verloren en moeten worden opgevangen. De reguliere gezondheidszorg ligt nagenoeg stil en moet structureel worden verbeterd om in de toekomst uitbraken als deze te kunnen tegengaan. Door het stilvallen van het inentingsprogramma ligt een uitbraak van bijvoorbeeld mazelen op de loer. Tot slot moeten de getroffen landen ook weer economisch uit het slob worden getrokken.

Er is dus nog veel werk te verrichten, maar een jaar na de ebola-uitbraak is er in West Afrika eindelijk zicht op een nieuwe fase, een fase zonder ebola, waarin weer kan worden gewerkt aan een nieuwe toekomst.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.