Help slachtoffers Syrië

“Het monster van de oorlog moet gestopt worden”

SHO-deelnemer Kerk in Actie biedt met partnerorganisatie ACT Alliance hulp aan verschillende vluchtelingenfamilies in arme wijken in Amman, Jordanië. Hoewel deze gebieden overbevolkt zijn, huren Syrische vluchtelingen er huizen die eruit zien als ‘verwaarloosde vogelnesten’ of ‘verlaten onderkomens’. De armoede, ellende en neerslachtigheid zijn er nadrukkelijk aanwezig.

Sulayma, een 31 jarige moeder van vier kinderen, vluchtte enkele weken geleden van de stad Homs, waar haar echtgenoot werd gedood en haar broer gegijzeld, naar Amman, de hoofdstad van Jordanië.

Gevraagd naar de reden voor haar vlucht naar Amman, vertelt Sulayma: “Mijn veertien jaar oude dochter is getraumatiseerd nadat gemaskerde mannen onze woning binnendrongen en ons sommeerden te vertrekken. We hadden geen andere keus dan direct naar Jordanië vluchten, op zoek naar veiligheid en vrede. Ik hoop dat God op een dag het monster van de oorlog zal stoppen, zodat mijn kinderen een toekomst krijgen.”

Sulayma woont nu met haar kinderen in een armoedig huis. Omdat er geen meubels zijn, zit de familie op dekens op de vloer. In het midden van de kamer staat een gaskachel. Oranje bouwplastic hangt voor een gebroken raam, om de wind en de regen buiten te houden.

De ACT Alliance heeft Sulayma twee pakketten met babyartikelen gegeven voor de baby die ze verwacht. Ze is er erg blij mee, omdat ze zelf geen geld heeft om iets te kopen. De andere kinderen van Sulayma beginnen direct, nadat ze enkele kleursetjes voor school hebben gekregen, te tekenen: vlinders, groene bomen, honden en katten bij een rivier. “Dit is onze toekomst”, zegt een van hen. “Vrede, weer thuis in Syrië.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.