Supertyfoon Haiyan: de feiten

Op 8 november ging supertyfoon Haiyan met windsnelheden van over de 300 kilometer per uur aan land in de provincie Guiuan. De storm trok daarna over de eilanden Leyte, Cebu en Panay.

De tyfoon ging gepaard met hevige regenval en stormvloedgolven en duurde in totaal zo’n vier uur.

12.000 mensen vonden de dood. 620.000 van huis en haard verdreven. In totaal zijn 9,5 miljoen mensen getroffen. Bijna 750.000 mensen waren uit voorzorg geëvacueerd.

Behalve gebouwen zijn ook wegen en bruggen zijn vernield. Communicatie wordt ernstig bemoeilijkt doordat ook telefoonverbindingen vernield zijn.

Vietnam

Supertyfoon Haiyan beweegt zich nu langs de kust naar noord-Vietnam. Volgens de Vietnamese nieuwsdienst zouden bijna 860.000 mensen geëvacueerd worden. Vijf mensen die werkten aan voorzorgsmaatregelen tegen de storm zijn overleden.

Bron: OCHA

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.