Samen in actie
voor noodhulp

Suriname krijgt coronahulp dankzij Giro555

De coronabesmettingen liepen begin mei zo hard op in Suriname dat al snel code paars van kracht was, het hoogste risiconiveau. Sinds augustus is er sprake van de vierde coronagolf en nemen de besmettingen explosief toe. Dankzij giften aan Giro555 kan UNICEF, een van de hulporganisaties achter Giro555, de bevolking van Suriname helpen. 

Met de opbrengst van de Giro555-actie ‘Samen tegen corona’ kan UNICEF onder meer 52 zuurstofapparaten aanschaffen voor coronapatiënten in het binnenland van Suriname. Bovendien gaat de kinderrechtorganisatie en vaccinatie-expert samen met haar partners de grote uitdaging aan om mensen in het binnenland in te enten tegen het coronavirus. 

Vijftig koelboxen dankzij Giro555
Het binnenland van Suriname is moeilijk toegankelijk, want het bestaat voornamelijk uit jungle. Gemeenschappen die daar wonen zijn alleen te bereiken via grotendeels onverharde wegen, per boot of met een klein vliegtuig. Het is essentieel dat de vaccins tijdens de reis en op de plaats van bestemming op de juiste temperatuur blijven, want anders verliezen ze hun werking. Dankzij de inzameling van Giro555 kan UNICEF vijftig mobiele koelboxen kopen om de vaccins daarin te bewaren. “Vaccinatieteams gaan vervolgens met de koelboxen van dorp naar dorp om iedereen die dat wil te vaccineren,” vertelt Ernest Faisel Tjon, programmamanager van UNICEF Suriname. “De vaccinatieteams bestaan uit 120 zorgverleners. Ze krijgen beschermende kleding en materialen, zodat ze de dorpen veilig kunnen bezoeken.” 

Rechtzetten van onjuiste informatie
Net als overal in de wereld zien niet alle bewoners van de dorpen de noodzaak voor het nemen van een vaccin. “We vinden het heel zorgelijk dat met name in het binnenland veel onjuiste informatie over vaccins de ronde doet,” zegt Ernest Faisel Tjon. Communicatieteams gaan daarom een dag eerder naar de dorpen om aan te kondigen dat de vaccinatieteams in aantocht zijn. Ze geven uitleg over het belang en de werking van het vaccin en sporen de dorpsbewoners aan om zich te laten vaccineren. “We werken daarbij samen met religieuze en lokale leiders en houden voorlichtingscampagnes via radio, tv en sociale media. Daarmee hopen we in het binnenland 10.000 mensen te bereiken.” De vaccinatieteams komen meerdere keren langs bij elk dorp, zodat iedereen de kans krijgt om zich te laten vaccineren. Want in een wereldwijde crisis laat je natuurlijk niemand achter.

Hoofdfoto (binnenzijde koelbox): © UNICEF/UN0292472/Holt
Foto buitenzijde koelbox: © UNICEF/UN0298252    

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.