Help slachtoffers Syrië

Syrië in de media

Rondom de speciale TV-uitzending S.O.S. Syrië! op 1 april besteedden diverse media aandacht aan de humanitaire crisis in Syrië, zoals RTL Boulevard, NOS Journaal, RTL Nieuws en het Jeugdjournaal.

Studio Max
In het middagprogramma Studio Max zijn SHO-actievoorzitter Jan Bouke Wijbrandi en cameraman Joris Hentenaar te gast. Jan Bouke Wijbrandi heeft kort voor de start van de Giro 555-actie Help slachtoffers Syrië Libanon bezocht, waar hij Syrische vluchtelingen bezocht die door de lokale bevolking worden opgevangen. Joris Hentenaar is samen met Jeroen Pauw voor de TV-uitzending S.O.S. Syrië! naar de door de burgeroorlog verwoeste stad Aleppo afgereisd om de humanitaire crisis in beeld te brengen. Miljoenen Syriërs verkeren in nood en zijn direct afhankelijk van hulp; medicijnen, water, voedsel, kleding.

Eén Vandaag
Het programma Eén Vandaag laat schokkende beelden zien van het gruwelijke geweld in Syrië, waar de burgeroorlog nu al ruim twee jaar duurt. Jeroen Pauw reisde samen met oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen af naar Aleppo, waar hij met eigen ogen het verwoestende effect van de oorlog aanschouwde. Ruim 70 duizend mensen zijn omgekomen, miljoenen mensen hebben hun huizen moeten ontvluchten op zoek naar een veilig heenkomen. Aandacht is er ook voor kleinschalige hulpoperaties van particulieren, en voor de Giro 555-actie Help slachtoffers Syrië. Tijs van den Brink, presentator van de TV-uitzending S.O.S. Syrië! “Het is een ramp dat zich geleidelijk aan heeft ontwikkeld. We zien dat de vluchtelingenstroom de laatste maanden steeds groter is geworden”.

Jeugdjournaal
In het Jeugdjournaal kregen Nederlandse kinderen de gelegenheid om vragen te stellen aan Syrische kinderen, die al twee jaar te midden van een burgeroorlog leven, en naar buurland Turkije zijn gevlucht. Vragen als “hoe lang denk je nog in het vluchtelingenkamp te zullen blijven?” en “op welke momenten voel jij je niet veilig in het vluchtelingenkamp?” worden door Syrische vluchtelingenkinderen beantwoord.

NOS Journaal
Het NOS Journaal besteedt aandacht aan de problemen van Syrische vluchtelingen in Libanon. Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking bezoekt deze week Syrische vluchtelingen die uit angst voor het gruwelijke geweld in eigen land de grens zijn overgestoken. De vluchtelingen zijn over heel Libanon verspreid, en vinden onderkomen in leegstaande gebouwen, garages, scholen, en in zelf gemaakte tentjes. Voedsel is er nauwelijks, sanitaire voorzieningen zijn afwezig. “Er dreigt een humanitaire crisis voor de Syrische vluchtelingen in Libanon”, aldus Ploumen.

RTL Boulevard
Het programma RTL Boulevard besteedt eveneens aandacht aan de humanitaire crisis in Syrië en de speciale TV-uitzending S.O.S. Syrië! dat gepresenteerd wordt door Jeroen Pauw en Tijs van den Brink. Froukje de Both: “4 miljoen Syriërs zijn direct getroffen door de burgeroorlog en hebben hulp nodig”. Tijdens de uitzending zal onder andere Mies Bouwman oproepen tot een donatie aan Giro555 voor de Syrische slachtoffers van de aanhoudende burgeroorlog.

RTL Nieuws
Tijdens het avondjournaal van RTL4 wordt bekend gemaakt dat Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking extra geld beschikbaar stelt voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen. Ploumen bezoekt deze week Syrische vluchtelingen in Libanon en spreekt met hulpverleners. Elke dag ontvluchten duizenden Syriërs hun land door de aanhoudende burgeroorlog. Er is een groot tekort aan voedsel, drinkwater en medische zorg. Ploumen: “Ik vraag aan iedereen die iets kan missen, draag alstublieft iets bij, want de situatie is hier echt verschrikkelijk”.

Maandagavond presenteerden Tijs van den Brink en Jeroen Pauw live vanuit Amsterdam het gezamenlijke VARA/EO-programma S.O.S. Syrië!, een informatief programma met aandacht voor de hulpverlening door de Samenwerkende Hulporganisaties in Syrië.

U kunt de uitzending hier terugkijken.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.