Help slachtoffers Syrië

Syrische kinderen brengen confronterende realiteit in beeld

Druppelend bloed uit de rug van een spelend jongetje, een kapotgeschoten huis, de vlag van het Vrije Syrische Leger wapperend op de achtergrond. Het zijn de tekeningen van Syrische kinderen uit vluchtelingenkamp Atmeh die het cliché bevestigen over het ene beeld dat meer zegt dan duizend woorden. Safa Faki, een 23-jarige Syrische kunstenares, verzamelde de tekeningen die vanaf zondag 14 april in Utrecht geëxposeerd worden. Dagblad Trouw schreef hierover een reportage.

“Kinderen kunnen niet uitleggen hoe ze zich voelen”, vertelt Safa aan Dagblad Trouw. “Daar wil ik ze bij helpen. Veel van de kinderen uit het kamp hebben vriendjes en vriendinnetjes voor hun ogen zien sterven, ze hebben gezien hoe hun huizen vernield werden… Ik wil die trauma’s aanpakken.”

Tot negen maanden geleden woonde Safa Faki (23) in Aleppo, een grote stad in het noordwesten van Syrië. Daar werkte ze als lerares kunst. In juli vluchtte ze met haar familie naar hun zomerhuisje, zo’n drie kilometer van vluchtelingenkamp Atmeh vandaan, vlakbij de Turkse grens.

In kamp Atmeh wonen volgens Safa ongeveer 27.000 mensen. Toen ze het kamp vorig jaar bezocht, schrok ze van de leefomstandigheden, vooral die van de kinderen. “Kinderen waren met stenen aan het spelen. Ik zag verdriet en verwarring in hun ogen”, vertelt Safa. “Er is geen onderwijs in het kamp. Sommige kinderen hebben al twee jaar geen les meer gehad.”

Lees hier het volledige bericht.

De Syrische tekeningen zijn als onderdeel van de (gratis) expositie ‘Avondlicht over Bijbels Morgenland – Christenen tussen Tigris en Eufraat’ te zien vanaf 14 april tot en met 16 juni 2013 in de Nicolaikerk, Nicolaaskerkhof 8, Utrecht. De opening van de expositie vindt plaats op zondag 14 april vanaf 15.00 uur.

Bron: Trouw

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.