Help slachtoffers Syrië

Syrische meisjes in vluchtelingenkampen lopen risico op seksueel geweld

Syrische meisjes in vluchtelingenkampen lopen risico om slachtoffer te worden van seksueel geweld. Dit blijkt uit het rapport ‘Unspeakable Crimes against Children’ van kinderrechtenorganisatie Save the Children, dat afgelopen week verscheen.

Het rapport biedt getuigenissen en statistieken uit onder andere Syrië, maar ook uit andere (post-) conflictgebieden als Colombia en Liberia. Hoewel betrouwbare data over dit onderwerp schaars zijn laat het rapport zien dat vooral kinderen slachtoffer zijn tijdens oorlog en de nasleep ervan.

In Syrië treft het geweld met name meisjes in vluchtelingenkampen. De vluchtelingenkampen zijn overvol en voorzieningen ontoereikend. Meisjes zijn bang om ’s nachts hun onderkomen te verlaten: seksueel geweld is aan de orde van de dag.

Slachtoffers en getuigen vertellen in het rapport het verhaal van kinderen – zowel jongens als meisjes – die vermoord zijn na de verkrachting, die ontvoerd zijn en misbruikt door gewapende strijders.

“Het is schokkend dat in conflictgebieden over de hele wereld kinderen op zo’n grote schaal worden verkracht en misbruikt. Seksueel geweld is een van de verborgen verschrikkingen van oorlog en de schade die het toebrengt bij het slachtoffer ruïneert een mensenleven”, aldus Save the Children.

Volgens Save the Children moet meer geld worden vrijgemaakt voor programma’s die zich richten op het voorkomen van seksueel geweld en voor hulp aan de slachtoffers.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.