Nederland
helpt
Nepal

Tekort aan brandstof in Nepal belemmert hulp

Tekort aan brandstof veroorzaakt vertragingen in de hulpverlening in Nepal, dat in april en mei werd getroffen door aardbevingen. Volgens de Verenigde Naties lopen 81.000 gezinnen in de bergen het risico de komende weken geen hulpgoederen te ontvangen. Zij kunnen zich dan niet voorbereiden op de komende winter.

De tekorten zijn ontstaan door aanhoudende politieke onrust in de regio Terai en het sluiten van delen van de grens tussen Nepal en India. Het economische leven komt langzaam tot stilstand. Er staan lange rijen om brandstof te krijgen in de hoofdstad Kathmandu en ook andere voorraden raken op, waardoor prijzen stijgen. Het is niet duidelijk wanneer het transport van goederen tussen Nepal en India weer op gang komt.

De problemen in het land vallen samen met het einde van het regenseizoen. Dat is juist een belangrijke periode om getroffenen van de aardbevingen in de berggebieden weer te kunnen bereiken, vertelt Nienke Hiemstra van Oxfam Novib. “Wij kunnen nu nog doorwerken, maar weten niet hoe het zich gaat ontwikkelen. Als de situatie voortduurt, zal het impact hebben op de planning van onze hulpprogramma’s en de hulp die wij bij mensen kunnen krijgen.”

Deel van werkzaamheden ligt stil
Vanwege de situatie moeten hulporganisaties hun werkwijze aanpassen. “Brandstof is op rantsoen. We reizen alleen naar het veld in de hoogst noodzakelijke gevallen. En bezoeken van mensen van buiten de organisatie schorten we tijdelijk op” vertelt Elske van Erkelens van World Vision.

Enkele organisaties achter Giro555 kunnen tijdelijk een deel van de werkzaamheden niet uitvoeren. Terre des Hommes en Liliane Fonds kunnen bijvoorbeeld geen bouwmaterialen vervoeren die nodig zijn om huizen en medische posten te herstellen. “Het is niet zeker wanneer we dat weer kunnen gaan doen”, aldus Paul Wolters van Terre des Hommes. “We willen de medische posten uitrusten met medisch materiaal, maar ook de inkoop en levering daarvan stokt nu. Bovendien zijn we beperkt in veldbezoeken, die bijvoorbeeld nodig zijn om onze projecten te begeleiden. We moeten erg zuinig zijn met onze voorraad brandstof.”

Annet van der Leeuw van Liliane Fonds: “De kantoren van onze partners blijven draaien. De ‘needs assessments’ van mensen met een handicap in het Rasuwa district gaan door en verder gebruiken zij deze tijd voor een inhaalslag voor de noodzakelijke administratie. Maar het is een grote uitdaging momenteel.”

npl_op_accessconstraints_a3l_20151004

Op deze afbeelding is te zien hoe het gesteld is met de toegankelijkheid van belangrijke wegen.
Credits: Reliefweb

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.